НОВИНИ

SpaceX пусна комуникационен сателит в орбита

Космическата компания SpaceX успешно изстреля комуникационен сателит в космоса. Ракетата „Фалкон 9“ беше пусната в 2 часа местно време от космическия център „Кенеди“ във Флорида.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
10:13, 16.03.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още
spacex пусна комуникационен сателит орбита

Сателитът EchoStar XXIII ще се намира в орбита около земята на височина от 35 000 км и ще осигурява телекомуникационни услуги за Бразилия.

Ракетата е излетяла от площадка 39A, известна с това, че от нея са излетели редица мисии на НАСА, включително и тези, стигнали до Луната през 60-те и 70-те.

SpaceX е основана и ръководена от милиардера Илън Мъск. Под негово ръководство компанията стана първата, която изпрати до Международната космическа станция (МКС) частен търговски кораб през 2010 г.

Миналият месец от SpaceX съобщиха, че две частни лица са платили екскурзия до Луната, която трябва да се състои следващата година. Те ще бъдат първите хора, които ще пътуват на толкова голямо разстояние в открития космос.

САЩ не са изпращали астронавти на Луната от мисиите на „Аполо“ през 60-те и 70-те години на миналия век. SpaceX ще организира обиколка на Луната за двама туристи в края на следващата година. Това предоставя възможност за хората да се върнат в дълбокия космос за пръв път от 45 години и те ще пътуват по-бързо и по-далеч в Слънчевата система от когото и да е било преди тях. Имената на двамата космически туристи не се съобщават. Те вече са внесли значителен депозит, се уточнява в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тилърсън призова Северна Корея да се откаже от ядрените и ракетните си програми
Тилърсън призова Северна Корея да се откаже от ядрените и ракетните си програми
Ръст при ранните записвания в морските ни курорти
Ръст при ранните записвания в морските ни курорти