Силен спад на азиатските борси в края на днешната търговия. Причината е понижението на котировките на Уолстрийт. Тенденцията беше отчетена след остри думи на американския президент по адрес на Федералния резерв на Съединените щати. Тръмп обвини централната банка, че е единственият проблем на икономиката.

Финансова несигурност изпълни коледните празници в Съединените щати. Правителството е частично блокирано, след като Сенатът не одобри законопроект за финансирането му преди да излезе в коледна ваканция. Причината стана искането на президента да бъдат отделени 5 млрд. долара за изграждане на стена по границата с Мексико. В момента, в който се водят преговори за намиране на компромис и на финала на най-лошата седмица за американските пазари от десет години, президентът критикува Федералния резерв.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Федералният резерв е извън контрол. Всичко, което правят, е грешно.

Преди това президентът написа в туитър: „Единственият проблем на нашата икономика е Федералният резерв. Те не усещат пазара, не разбират необходимите търговските войни или силния долар, нито блокирането на правителството.“

Тръмп: Единственият проблем на икономиката е американската централна банка

Тръмп: Единственият проблем на икономиката е американската централна банка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери днес, че единственият проблем на националната икономика е централната банка, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Тръмп, който е известен със страстта си към голфа, сравни централната банка с играч на голф, който има сила, но не може да нанесе лек удар, за да вкара топката.

След тези думи и на фона на слуховете, че президентът се готви да уволни шефа на Федералния резерв Джером Пауъл, борсовите индекси в Съединените щати регистрираха нов рязък спад в понеделник и нисък обем на търговията при половин работен ден, а днес са затворени.

Миналата седмица американската централна банка повиши лихвените проценти и понижи прогнозите си за икономическия растеж през тази и следващата година. Президентът Тръмп днес коментира, че лихвените проценти се вдигат твърде бързо, но икономиката върви много добре, а американските компании са най- великите в света.

Федералното правителство на САЩ остава частично затворено

Федералното правителство на САЩ остава частично затворено

За трети път тази година федералното правителство на САЩ е частично затворено. Причината е разногласие между Белия дом и Конгреса за финансирането на...