Спад на ранните записвания за летни почивки от германски и руски туристи отчете министърът на туризма. Николина Ангелкова съобщи, че заявките за ранни полети на летище Варна са намалели с 15%, а на летище Бургас са се увеличили с около 1%, което според нея е в рамките на статистическата грешка.

Чуждестранните туристи, посетили България през декември и януари са около 4% по-малко в сравнение с предишния сезон. Нощувките са се увеличили с близо 6 процента, отчете министър Ангелкова.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Идват малко по-малко туристи,но те ношуват повече и това води до по-големи приходи в икономиката. Надявам се да имаме такава тенденция и през летния сезон.

Тази тенденция според Ангелкова води с малки стъпки до основната стратегия на министерството.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Да привличаме по-висок клас туристи. Тоест да предлагаме по-висок продукт на разумна цена. И това го доказват и липсата на свободни места към момента в 4 и 5 звездните хотели.

От Националния борд по туризъм поискаха държавата да отпусне спешно допълнителни 10 милиона лева за рекламни кампании на България у нас и на медународните пазари.

доктор Полина Карастоянова - председател на Националния борд по туризъм: За да можем отчиайки тенденциите от спада в ранните записвания да спасим късните записвания и да подкрепим предстоящия сезон.

По данни на БНБ приходите от международен туризъм през миналата година надхвърлят 3.7 милиарда евро. Те са се увеличили с повече от 6% в сравнение с 2017 -та година.