Спадът на продажбите на нови автомобили във Великобритания през октомври е по-малък спрямо значителното понижение през септември, но пазарът остава под натиска на несигурността за бъдещето на дизеловите автомобили. Това съобщи днес Сдружението на автомобилопроизводителите и търговците на коли, цитирано от Ройтерс.

Сдружението уточни, че регистрациите на нови автомобили през септември са били с 2,9 процента по-малко спрямо същия период миналата година, като са достигнали 153 599 автомобила. Това е рязко подобрение спрямо спада от 20,5 на сто през септември.

За първите десет месеца на годината новорегистрираните автомобили са със 7,2 процента по-малко спрямо същия период миналата година, като са били продадени 2,064 милиона автомобила. През септември показателят бе на равнище 7,5 процента.

Вълненията около автомобилните акцизи, регулаторните промени и притесненията, свързани с дизела, дават своето отражение върху пазара тази година, каза шефът на Сдружението Майк Хос.

Промените в моделите и забавянията в тестовите центрове, които извършват новото сертифициране за отделяни вредни газове, продължават да са причина за недостиг при някои марки, отбелязва Сдружението.