Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от търговската мрежа в страната, но проверките продължават. Земеделският министър Румен Порожанов заяви пред БНТ, че проверките на Агенцията по безопасност на храните се извършват само на базата на анализ на риска или при сигнал. Затова не може всяка храна на пазара да бъде предварително проверена.

Русе

До този момент четирима души - от Търговище, Костинброд, София и Бургас са подали сигнали за татул в купения от тях спанак.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Нали разбирате, че агенцията по храните не може да наблюдава всяка една леха и дали в нея има плевел или каквото и да е. Агенцията прави извадкови проверки на база анализ на риска или при сигнал. Така, че не може да бъде проверена всяка една храна, която се предлага на пазара.

От Агенцията по безопасност на храните продължават да следят за партиди от този производител. В Русе са проверени 27 търговски обекта.

д-р Георги Дяков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе: На територията на Русе не са извършвани доставки от 7 до 10 дни, но са предприели действия за изтегляне на наличните количества там, където ги е имало.

Според търговците обаче, след този случай хората се притесняват да си купуват спанак.

Димитра Нарова, производител: Не искат да си купят. Минават, заминават и не си купуват.

От Дирекцията по безопасност на храните в Русе увериха, че няма място за притеснение, тъй като при контролните си проверки през последния месец не са открили храни, които да представляват заплаха за здравето.

От БАБХ продължават проверките по магазините за спанак, примесен с татул

От БАБХ продължават проверките по магазините за спанак, примесен с татул

Спанакът, примесен с татул, вече е изтеглен от големите търговски вериги. До момента четирима души - от Търговище, Костинброд, София и Бургас са подал...