НОВИНИ

Спането на отворен прозорец предпазва от диабет и затлъстяване

Отварянето на прозореца нощем, за да е по-хладна спалнята, е много лесен начин за предотвратяване на затлъстяването и диабет тип 2, твърди професор по ендокринология от Оксфордския университет.

bnt avatar logo
от БТА
10:15, 22.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още
Спането на отворен прозорец предпазва от диабет и затлъстяване

Има все повече доказателства, че охлаждането на тялото дори само с един-два градуса е полезно за здравето, изтъкна проф. Ашли Грийн. Така той коментира резултатите от изследването на холандски учени, според които има връзка между глобалното затопляне и диабета.

Учените от университета на Лайден твърдят, че покачване на температурата в околната среда с 1 градус Целзий може да предизвика 100 000 нови случая на диабет само в САЩ годишно, защото тялото трябва да гори по-малко кафява мазнина, за да се топли, а това води до понижена инсулинова чувствителност и напълняване.

Това изследване подкрепя теорията, че трябва да се живее на хладно, за да бъдат намалени случаите на диабет и затлъстяване.

"Живеенето на хладно може да е полезно за увеличаване на инсулиновата чувствителност и да се избегне диабетът. Като се вземат пред вид трудовете, че добрият сън също помага в борбата със затлъстяването и диабета, може би целта ни трябва да е да се наспим добре в хладна спалня с отворени прозорци, за да влиза нощният бриз", каза проф. Гросман.

Учените от университета на Маастрихт съветват температурата в помещението да се намалява до 15 - 17 градуса Целзий няколко часа, за да се поддържа ниско тегло. Самото охлаждане засилва метаболизма с 30 процента. Ако на човек му е студено и трепери, може да изгори 400 калории на час, защото тогава метаболизмът се увеличава пет пъти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама мъже при опит за грабеж
Задържаха двама мъже при опит за грабеж
Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва като президент на Германия
Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва като президент на Германия