НОВИНИ

Спасени ръкописи от Център "Проф. Иван Дуйчев"

Международната научна конференция "Културни мостове. Минало и съвремие." събра в аулата на Софийския университет светила на академичните среди от Европа, Азия и Северна Америка. Форумът е посветен на 30-годишния юбилей на Центъра за славяно-византийски проучвания "професор Иван Дуйчев" - нашия световно известен византолог. В университетската библиотека беше открита и изложба "Спасени книги" на уникални ръкописи от 9 до 19 век. А на третия ден от форума в Троянския манастир официално ще бъдат предадени 19 ръкописни книги, собственост на манастира, реставрирани и дигитализирани от Центъра.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
16:35, 02.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Един малък, но сработен във високите нива на познанието екип, с европейски и презоекаенски проекти, с най-добрите в света в областта на проучванията на средните векове ни кара да вярваме, че има какво да дадем на света. И отстоява заветите на своя патрон, големия професор Иван Дуйчев, за съхранение, изучаване и популяризиране на културно-историческото ни наследство.

член-кор. проф. Аксиния Джурова: В момента ако ни гледа отгоре сигурно ще е много щастлив, защото ще види колко много следовници не само в България, но и от цял свят са дошли тук, за да го почетат.

В цялата дейност на центъра откриваме силна японска връзка.

член.-кор. проф. Аксиния Джурова: Със стипендии и даване на средства за възстановяване на това наследство, за което нямаше никаква друга възможност, Япония внесе своя изключителен принос в запазването на това, което е голямото богатство на университета.
н.пр. Такаши Коидзуми, посланик на Япония: В Япония - цялата - много, много наши познати и приятели подкрепят дейността на центъра. Аз много се радвам - 30 годишен юбилей. Това е голяма работа!
д-р Юми Ниномия, университет "Сока": Имах късмет. И по време на създаването на центъра аз бях тук като свидетел и видях как се създава центъра - като един израз на силата на връзката между Учител - Ученик.

Третият ден на международния форум ще бъде в Троянския манастир, традиционен научен партньор на център "Проф. Иван Дуйчев". Официално ще бъдат предадени 19 ръкописни книги, собственост на Троянския манастир. Те са реставрирани и дигитализирани от центъра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват изчезнало дете в река Дунав край Силистра
Издирват изчезнало дете в река Дунав край Силистра
Светият Синод иска да бъде отложен Великия и Свят събор на остров Крит
Светият Синод иска да бъде отложен Великия и Свят събор на остров Крит