НОВИНИ

Спасените деца от Тайланд остават изолирани заради опасност от инфекции

Спасени са всички деца, които бяха блокирани в пещера в Тайланд. Днес бяха изведени и последните петима бедстващи - четири момчета и треньорът им.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:16, 10.07.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

След безпрецедентната акция спасените бяха предадени на грижите на докторите. Подробностите за състоянието им са оскъдни. От болницата, където са настанени, съобщиха, че някои от децата са със симптоми на пневмония.

Засега заради опасността от инфекции спасените остават изолирани от света, а близките им могат да ги наблюдават през стъклена преграда.

Всички момчета носят тъмни очила, за да привикнат очите им със светлината. Напълно разбираемо, след като мракът в пещерата беше техен спътник от 23 юни.

Децата няма да могат да се възползват и от поканата на ФИФА да гледат в Русия финала на Мондиала на 15 юли. Вероятно те ще гледат мача по телевизията, съобщиха от тайландското министерство на здравеопазването.

;

Най-важният двубой обаче е спечелен. 100 тайландски и чуждестранни спасители победиха надпреварата с времето, с дъжда, с тесните и наводнени пещерни коридори, с липсата на въздух. Един от участниците в акцията загина в подземния лабиринт. Хора по цял свят следяха напрегнато мисията на водолазите.

Спасителната операция роди и изобретение. Предприемачът Илън Мъск организира проектирането, сглобяването и изпробването на специална мини-подводница. Тя беше доставена в Тайланд преди последния ден от акцията, но не беше използвана. "Оставям я тук, в случай че може да послужи в бъдеще. Тайланд наистина е красив", написа Мъск в Туитър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста групата, подготвяла убийства на магистрати и полицаи
Съдът остави в ареста групата, подготвяла убийства на магистрати и полицаи
ДРУГИТЕ новини: Супер скенер на летището в Женева
ДРУГИТЕ новини: Супер скенер на летището в Женева