НОВИНИ

Спасиха 96 лалугери, открити на дъното на строящия се язовир "Луда Яна"

96 лалугери, открити на дъното на строящия се по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството язовир "Луда Яна", са преместени, съобщиха от ведомството. Смяната на местообитанието им се наложи, тъй като досегашното попадаше в границите на строителната площадка на новия воден обект за питейни нужди. След планираното за 2019 г. завършване на язовира, обитаваното досега от животните място ще се намира под вода.

спасиха лалугери открити дъното строящия язовир луда яна
bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 28.07.2018
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Колонията е преместена от екип от учени на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и от Българска академия на науките на подходящо място в рамките на защитена зона от Европейската екологична мрежа "Натура 2000", в района на Панагюрски колонии.

Новият дом ще осигури всички необходими условия за оцеляване на лалугерите в дългосрочен план. За временни укрития на животните до пълната им адаптация на място бяха изкопани дупки, които да послужат за временни укрития. Последващият мониторинг показва, че те се приспособяват успешно.

Язовир "Луда Яна" се изгражда в рамките на финансирания от Световна банка "Проект за развитие на общинската инфраструктура". Той ще бъде с обем 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Към него ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съоръжения.

С пускането на язовира в експлоатация ще се осигури непрекъснатост на водоподаването и 45 000 души от Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, както и мина "Радка" и площадките на "Оптикоелектрон" и "Асарел", които ще получават чиста питейна вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Вандал унищожи звездата на Тръмп на Алеята на славата
Вандал унищожи звездата на Тръмп на Алеята на славата