Първи случай на морбили във Великотърновска област за тази година. Лекари от общинската болница в Горна Оряховица спасиха дете на година и половина, заразено с вируса. В лечебното заведение това е първи регистриран случай на заболяването за последните 13 години.

Детето било прието в Инфекциозното отделение на болницата в Горна Оряховица с редица усложнения и в изключително тежко състояние.

Симеон – дядо на детето: Като видях в какво състояние е веднага го закарах на лекар. Много сме благодарни, че го излекуваха.
Ана Минева – говорител МБАЛ „Свети Иван Рилски“ Горна Оряховица: Като е пристигнало е било фибрилно, с висока температура, с кашлица, с обрив, конюктивит, отоци. Веднага е направена диагноза, изследвания, изпратени са до референтна лаборатория в София, където потвърждават, че е морбили.

От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново потвърдиха, че детето не е било имунизирано срещу заболяването.

Много семейства са решили да имунизират децата си след епидемията от морбили

Много семейства са решили да имунизират децата си след епидемията от морбили

След епидемията от морбили много семейства са решили да имунизират децата си, за да ги предпазят, съобщи главният държавен здравен инспкетор.

Д-р Ирина Млъзева – РЗИ Велико Търново: Детето е с пропуски в имунизационният календар, тъй като е имало период, в който е било без избор на личен лекар. В нашата област това е първи случай за тази година. Детето е пребивавало в периода от 17-ти до 25 януари е пребивало на територията на друга област и предполагаме, че там се е заразило.

През изминалата година в област Велико Търново е имало три доказани случая на морбили.

Д-р Ирина Млъзева – РЗИ Велико Търново: Това е абсолютно необходимо - извършването на имунизацията и реимунизацията, съгласно изискванията на имунизационния календар на Република България. Във връзка с този случай ние сме предприели мерки на територията на община Горна Оряховица са информирани и са предписани противоепидемични мерки на общопрактикуващите лекари, освен това лечебните заведения са информирани за регистрирания случай на морбили.

На този етап опасност от епидемия от морбили на територията на област Велико Търново няма, категорични са още здравните власти.