НОВИНИ

Спасиха туристи, блокирани в дълбокия сняг във великотърновско село

Тежка спасителна операция в почти недостъпна местност край Велико Търново. 9 туристи и едно дете бяха спасени. Пожарникари, полиция и екипи на гражданската защита два дни търсиха начин да стигнат до хората, притиснати от тридневна снежна блокада в планината.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
14:42, 19.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Групата от Казанлък се настанила през почивните дни в къщи над село Райковци. Междувременно обаче снежните преспи в района достигнали метър, а силният вятър затрупал тесния горски път. В неделя почиващите се опитали да си тръгнат, но закъсали по средата на пътя.

Йордан Кокаланов: „За съжаление обстановката беше много по-лоша от предния ден. Страхотно силен вятър, студен, вледеняващ, снегът не спираше да вали и се прибрахме".
Пламен - дете: „Имаше много сняг, не можеше да се ходи, никак даже и седях през целия ден в къщи".
Десислава Станчева: „Снеговалеж 3 дена и така. Не можем да се измъкнем. Поринахме малко сняг и накрая звъннахме на 112 и ето - те се отзоваха, свалиха ни, всичко нормално".


;

По време на тридневната снежна блокада са били без електричество, но с достатъчно храна и вода. За да се прокара партина до махалата, снежните преспи са пробивани с фадрома.

комисар Кpacимиp Кpъcтeв - нaчaлник нa ОС на ПБЗН: „10 човека с дете на 7 години. Проблемът е, че около един километър е баир и е много трудно достъпен, изключително трудно достъпен".
Петьо Коев - кметски наместник на с. Райковци: "В крайна сметка всичко е добре, когато завърши добре. С общи усилия успяхме да излезем и да помогнем на хората да се приберат по домовете си".

Спасените туристи са извозени към домовете си от техни приятели. И днес без ток в областта остават 7 населени места. Няма обаче откъснати села, пътищата са проходими при зимни условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Бойко Борисов: Правителството ще се бори до последно за стабилността в страната
Бойко Борисов: Правителството ще се бори до последно за стабилността в страната
Няма да свалят номерата на колите без застраховка Гражданска отговорност
Няма да свалят номерата на колите без застраховка "Гражданска отговорност"