Как да намерим и да спасим човек при падане на лавина, демонстрираха планински спасители на Витоша. Практическият семинар е организиран от Планинската спасителна служба и запозна туристите как да се придвижват безопасно в зимната планина.

София

Въпреки студеното време, десетки доброволци се събраха край хижа “Алеко”, за да научат повече за това – как могат да помогнат при инцидент в планината.

Тони Стоянов, началник на Планинска спасителна служба - София: Действията на Планинската спасителна служба обикновено изискват време, за да достигнем тези труднодостъпни райони. Ефекта - голям шанс за оцеляване и преживяемост при лавинни нещастия са точно такива - хората, които попаднат в лавинно нещастие, разчитат на своите приятели да ги изкопаят.

Подходящата екипировка и уменията за работа с нея са решаващи. Задължителни, при преминаване през лавинен участък са лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопата. Те тежат около килограм и се събират в планинарска раница.

Работата с лавинен уред е една от най-важните за планинската безопасност, а този, който е в момента в ръцете ми показва, че на 34 метра от мен има човек, пострадал от лавина. За щастие това се случва само в рамките на демонстрацията.

В случая намирането на пострадалия, не се оказа трудно, защото границите на имповизираното лавинно поле са очертани със знаменца.

Орлин Стойчев, Планинска спасителна служба - София: Всички лавинни уреди по целият свят излъчват на една и съща честота и се носи от всеки участник в групата в режим на излъчване. При падане на лавина и попадане на част от групата в лавината, тези които са останали извън лавината, много бързо превключват уредите си на приемане.

В реална обстановка работата е далеч по-отговорна. От Планинската спасителна служба заявиха, че от началото на зимния сезон няма лавинни инциденти, защото все още няма достатъчно паднал сняг.