НОВИНИ

Спасителите предупреждават: Българското Черноморие ще бъде опасно идните дни

Опасно е морето днес. Всички, които тръгват към Черноморието, трябва да знаят, че така ще бъде и през следващите дни. Морето крие опасни мъртви течения, които не се виждат с просто око. Вълнението ще стихне, но не и подводните течения, които са много характерни за Черно море през месец август. А този уикенд ще е най-опасно, предупреждават спасители.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински, Юлиана Шопова
20:02, 24.08.2018
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Мъртвото вълнение е поредица от механични вълни, които не са резултат на местни ветрове, а на по-далечни климатични системи. Образува се съвсем близо до брега и е перпендикулярно на него. Обикновено то е широко не повече от 5 м, а скоростта му е около 4-5 километра в час.

Мъртвото вълнение не се вижда с просто око, ако не познаваш определени знаци и съвсем не е за подценяване. Всяка година то взима по няколко жертви.

Вижте с какво трябва да се съобразяваме на плажа през август, когато често има мъртво вълнение:

;

Тази година черната статистика на плажното лято край Варна е доста по-оптимистична от миналогодишната - до 6 август нямаше нито един смъртен случай от удавяне, което не се беше случвало от години. Което не трябва да успокоява туристите - през август къпането трябва да става с повишено внимание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват първия в страната безплатен Център за възрастни в Русе
Откриват първия в страната безплатен Център за възрастни в Русе
Спецпрокуратурата няма да образува дело срещу министъра на туризма
Спецпрокуратурата няма да образува дело срещу министъра на туризма