НОВИНИ

Спасителната операция в Генуа продължава: Жертвите на трагедията станаха 39

39 са вече жертвите от срутването на моста Моранди в Генуа. Три от загиналите са деца. Спасителите продължават да издирват оцелели. Наложи се и спешна евакуация на още сгради в района. Прокуратурата започва разследване кой е виновен за бедствието, а правителството иска оставки в частната компания оператор на моста и се заканва да ѝ наложи голяма глоба и да отнеме концесията.

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 15.08.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Управителят на област Лигурия Джовани Тоти и кметът на Генуа казаха, че може да се наложи 8 сгради на една от улиците под моста да бъдат съборени, защото има вероятност той да бъде разрушен. В момента се търси алтернатива за 311 семейства, като общо засега евакуираните са 632.

Според експерти един от пилоните, издигащ се над сградите, се е наклонил и останалата част от моста може да падне. Главният прокурор на Генуа след оглед на мястото на трагедията каза, че тя се дължи на човешка грешка, а не на фаталност.

Концесионерът съобщи, че мостът е бил поддържан по програма, одобрена от министерството на транспорта. След края на лятото е трябвало да започне важен ремонт на стойност 20 милиона евро, включващ подмяна на поддържащите кабели на моста - т. нар. "тиранти", които не са от стомана. Една от хипотезите е, че тези от железобетон, обновени преди години, не са издържали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Сайнц ще замени Фернандо Алонсо
Карлос Сайнц ще замени Фернандо Алонсо
Мостът Моранди: Една предизвестена трагедия?
Мостът "Моранди": Една предизвестена трагедия?