НОВИНИ

Спасителната операция за Боян Петров продължава и днес

Спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров ще продължи и днес. Това съобщи алпинистът Кирил Петков от екипа на Боян Петров. Петков се намира в района на спасителните действия. В момента част от китайските алпинисти претърсват района на Лагер 1, след като вчера бяха открити вещи, за които се смята, че принадлежат на българина. За "По света и у нас" Деян Петков, който е част от екипа на Петров у нас, заяви, че ако акцията по издирването на алпиниста продължи, ще бъде по волята на хората, които са там при върха.

спасителната операция боян петров продължава
bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 15.05.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Вчера хеликоптерите не успяха да се включат заради лошо време, а спасителните екипи по земя се върнаха в базовия лагер с вещи на Боян Петров, открити при Лагер 3.

Кирил Петков обясни пред БНР, че за днес и утре се планира издирвателната дейност да продължи, за да се проверят всички останали възможности:

"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между Лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности." Максимално да се обходят възможните точки в ниската планина е приоритет номер 1, подчерта Кирил Петков.

Сутринта е било слънчево, сега върхът е покрит с облак, има и мъгла, разказа Кирил Петков. Той самият все още не е видял откритите вчера вещи на алпиниста, донесени в базовия лагер. Част от потенциалните точки за обследване вече са анализирани, гледани са през различни скенери на филтри. Много хипотетично и с надежда за чудо групата продължава да работи, допълни Петков, според когото животът на спасителите вече е изцяло извън опасност:

"Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче."

Петков остава на мястото на операцията със сигурност и в утрешния ден, след което ще реши какво да предприеме.

В следващите дни от екипа на българина ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла спасителната операция. Днес е десетият ден от началото ѝ.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психолози препоръчват да не изясняваме отношенията си на гладно
Психолози препоръчват да не изясняваме отношенията си на гладно
Започва пълната промяна на Западен парк
Започва пълната промяна на "Западен парк"