НОВИНИ

Как се случват спасителните операции на Българската армия?

94 групи в армията са постоянно готови да помагат при овладяване или преодоляване на бедствия. Спасителните операции, в които участват от Българската армия, са на територията на цялата страна и акваторията на Черно море. Бързата реакция е важна винаги, когато трябва да се помогне на бедстващи хора.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 18.06.2017
Чете се за: 02:06 мин.
У нас
Старшина Петър Кирков - парашутист-спасител в 24 авиационна база - Крумово: Най-трудна беше Бисер. Да, защото тя беше първата с много тежки метеорологични условия. Трябваше да се вземат трудни решения на място и когато се върнахме колата вече беше залята и хората просто оцеляха благодарение на това, че бързо действахме.

В други случаи премахването на опасни за хората боеприпаси не е свързано с времето, а преди всичко със сигурността. Това е основното мото на сапьорите, които обезвреждат невзривени боеприпаси на земя и под вода. Така е и когато водолаз открива до населено място 500-килограмово торпедо, което може да нанесе тежки поражения на къщите по брега:

Мичман Николай Пенчев, инструктор водолаз на водолазното отделение на спасителен кораб Протео: Трябва да си с много стабилни нерви и психика и да си много добър водолаз, за да не разсъждаваш върху екипировката и как си балансиран - това да ти е просто рутина.

В Пловдив също са открити 19 стари авиационни бомби в жилищен район „Тракия". Реална е опасността за хората, живеещи в блоковете на метри от „находката".

Майор Радостин Тенев - 91 инженерен батальон: За миналата година формированието е задействано 14 пъти и е унищожила 32 боеприпаса
Капитан Антон Делчев - 91 инженерен батальон: За това сме обучавани. Целта на нашия екип е да минимизира риска както за тези, които работим на терен, така и за местното население.

При издирването на хора в планината се налага големи групи от армията, полицията планински спасителите и доброволци да работят заедно. При изчезването на туриста Мирослав Късовски в Стара планина стотици военни помагат за откриването му. За тези случаи обаче трябва да се изготвят нормативни документи, за да има ефективност при търсенето убедени са участници в събитията:

Шодполковник Станислав Малешков - командир на 1 батальон в 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово: Събрахме се и полиция и армия и спасители и от парк Централен Балкан и в крайна сметка не се разбра кой командва. Трябва да има някакъв ръководен документ, в който да се каже най-старшият командващ ще води операцията или най-подготвеният.

При този случай въпреки издирването изходът е фатален за разлика от операцията по извозването на 36-годишна родилка от кърджалийското село Горно Прахово с хеликоптер до болница в Пловдив:

Подполковник Димитър Павлов 24 авиационна база - Крумово: Има назначени дежурни екипажи пилоти бордни инженери и спасители в рамките на 30 минути имат готовност да се подготвят и да излетят за изпълнение на такива задачи търсене и спасяване.

При жестоката снежна буря на в края на миналата година близо 100 автомобила бяха блокирани в отсечката Айтос-Бургас. С тежка верижна техника моряците от база „Атия" в продължение на повече от 16 часа вадят колите от преспите и спасяват пътниците. Старшина Георги Димитров управлява верижна машина с открит люк и бил до кръста в лед:

Старшина 1 степен Георги Димитров - механик-водач на МТЛБ: Явно тялото така е направено на човека, че да издържа. Аз не усетих, ако беше в някакви други условия щях да бъда доста по-зле, но не усетих студа. Студа го усетих чак после, като се прибрах тука.

Военните моряци от База "Атия" успяват и да отворят устието на река Велека запушено от пясъчен насип, който покачва нивото на водата и заплашва да залее пътя Царево-Синеморец-Резово.

Майор Стойчо Драганов - флагмански специалист по ракетни оръжия: Извършихме 15 контролирани взрива, с което беше прокопан този 90 метров канал, със ширина достатъчна за отводняването на реката в басейна на Черно море.

Спасителните операции не са безопасни, при някои от тях загиват военнослужещите, участващи в тях. Както при гасенето на пожар край Разлог, където пада хеликоптер Ми - 17. Въпреки опасностите обаче досега не е известен случай спасител от военните формирования да е отказал да участва и помогне на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дрифт битка и тунинг шоу в София
Дрифт битка и тунинг шоу в София
​Британският парламент няма да се разпуска в продължение на две години
​Британският парламент няма да се разпуска в продължение на две години