Бразилските власти възобновиха днес издирването на стотиците хора, които са в неизвестност след срутването на стена на хвостохранилище, предаде Асошиейтед прес.

© БТА / AP Photo/Leo Correa

Спасителните екипи се върнаха в покритите с кал райони след неколкочасово спиране на издирвателните дейности заради страховете, че има опасност от скъсване на стената на още едно хвостохранилище.

Няколко квартала на югоизточния бразилски град Брумадинхо бяха евакуирани. Според оценки на 24 000 души е било наредено да се оттеглят в по-високи райони, но следобед граждански инженери установиха, че второто хвостохранилище вече не е в опасност.

Зони, покрити с подгизнала кал, изглежда изсъхват, което може да помогне на спасителите да стигнат до райони, които досега бяха недостъпни. Дори преди половиндневното прекъсване на спасителните работи надеждите, че може да има оцелели избледняха и преминаха в мъка и гняв.

Засилва се и гневът срещу компанията собственик на мината "Вале", както и въпросите за очевидната липса на алармена система в деня на инцидента.

Опасност от срутване на хвостохранилище спря спасителните операции в Бразилия

Опасност от срутване на хвостохранилище спря спасителните операции в Бразилия

Опасност от срутване на още едно хвостохранилище прекъсна издирвателната операция край мината в Югоизточна Бразилия.