НОВИНИ

Продължават спасителните операции в Мексико

Броят на загиналите при разрушителното земетресение с магнитуд 7,1 в Мексико достигна 248 души, съобщиха властите, потвърдените смъртни случаи в столицата Мексико Сити вече са 100. Спасителните работи са в пълен ход, с надежда да се спасят още затрупани под развалините хора. Президентът Енрике Пеня Нието обяви тридневен национален траур в памет на жертвите. Той изказа благодарност за стотиците послания на солидарност към страната, идващи от цял свят.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:19, 21.09.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Военни, полицаи и доброволци са в надпревара с времето, за да спасят още хора. Телевизионни канали предаваха на живо драматичните усилия за изваждането на деца от руините на началното училище "Енрике Ребсамен", където при труса загинаха 21 деца и петима възрастни. Ново срутване задейства фалшива аларма за земетресение, изсипа се обилен дъжд, но работата не спираше, след като беше установен контакт с едно момиче. Името му влезе в новините и стана символ на надеждата.

Родолфо Рувалкава, спасител: Момичето ни каза своето име - Фрида. Каза, че там има още две деца и други тела. Не знаем дали другите са живи. Чухме само гласовете на три деца.

67-годишен мъж, прекарал над денонощие под отломки на жилищен блок, бе изваден жив, но остават още затрупани хора.

Излизат нови запечатани моменти от труса.Те са над 40 само в Мексико сити. Още стотици са негодни за обитаване. Има сериозни щети в четири щата. В обръщение към нацията мексиканският президент Енрике Пеня Нието изказа признание към всички, които се включват в спасителните усилия.

Енрике Пеня Нието, президент на Мексико: Нашето правителство и обществото посрещнаха заинтересовано и със солидарност извънредната ситуация, предизвикана от земетресението в централната и южната част на страната. Като приоритет остават спасяването на хора и оказването на медицинска помощ на онези, които се нуждаят от нея.

Като втора и трета задача пред страната президентът посочи оценката на материалните щети и възстановителните работи - разрушаване на най-пострадалите сгради и разчистване. Има призив за активно включване на частния сектор. Властите са приели помощ от редица държави с опит в подобни бедствия, сред които Испания, САЩ, Израел и Япония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко тежки катастрофи и загинали на пътищата във Варненска област
По-малко тежки катастрофи и загинали на пътищата във Варненска област
​Постоянна мобилизация за протести обявиха регионалните власти в Каталуния
​"Постоянна мобилизация" за протести обявиха регионалните власти в Каталуния