НОВИНИ

Спазва ли се Законът за защита на животните в общинския приют в Дупница?

Защитници на животните сигнализират за системно нарушаване на Закона за защита на животните в общинския приют в Дупница. По думите им, заместник-кметът на града Крум Милев е издал устна заповед за умъртвяване на кучетата от приюта. Той отрече обвиненията, като заяви, че такова разпореждане не е имало и животните получават хуманни грижи. Вече бившият ветеринарен лекар в приюта обаче твърди, че е напуснал именно заради опитите на общинската власт да нарушава закона. Какви са условията в приюта провери Карина Караньотова.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
09:02, 03.08.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Посещението на екипа ни в приюта не беше изненадващо. Личеше си, че всичко е току що измито. Обстановката нямаше нищо общо с разпространените в интернет снимки на кучето Бианка. То беше открито в локва кръв и откарано в София. След като не успяха да го спасят, аутопсията показа отрова за мишки.

Д-р Ангел Ангелов, лекар в общинския приют в Дупница: Това някой умишлено, целенасочено, с цел злепоставяне, това е цялата работа. Кучето му е дадено храна отровена.

Доброволците, които посещават приюта твърдят, че там редовно има нарушения.

Веселка Игнатова, доброволец: Едно мъжко беше кастрирано и от раната му течеше кръв и гной и никой не му обръщаше внимание. Две бяха със счупени крачета.

По сигнал на граждани в приюта е вкарана майка с бебета, което е в разрез със Закона за защита на животните, но вече има доброволци, които да ги изведат от там.

По думите на доктор Пламен Василев, който вече не работи там, заместник-кметът на Дупница Крум Милев издавал устни заповеди за умъртвяване на животни.

Д-р Пламен Василев, бивш ветеринарен лекар в приюта: Викнаха ни долу в общината и ни казаха да изчеват кучета, а това е противозаконно. Те не ни казаха директно, че не трябва да ги евтаназират, но тия кучета нямат работа там, не трябва да се връщат там. Е добре аз какво да ги направя, закона го знете- хвани, кастрирай и върни.

Крум Милев категорично отрича това да е истина. По думите му, среща в общината е имало, заради сигнал за глутница от 30 кучета които се разхождали в центъра на града. Той разпоредил кучетата от приюта да се върнат на улицата, за да се вкарат новите.

Крум Милев, зам.- кмет на Дупница: Идеята на община Дупница е да помага на хората в общината, не на кучетата.

По думите на зам.- кмета, част от направителствените организации не са толкова загрижени за животните, а просто имат финансови интереси да изпращат кучета за осиновяване в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконната сеч е сред най-честите нарушения в горските стопанства в Благоевград
Незаконната сеч е сред най-честите нарушения в горските стопанства в Благоевград
Продължават протестите в Ямболско заради мерките срещу АЧС
Продължават протестите в Ямболско заради мерките срещу АЧС