НОВИНИ

Спазват ли се изискванията за безопасност на строителните обекти?

Днес отбелязваме световния ден на безопасността при работа. Работниците на строителни обекти масово не спазват изискванията за безопасни условия на труд. Повечето от строителните обекти са необезопасени не се използват и личните предпазни средства,а това са най-честите нарушения, които констатират от Инспекцията по труда в Благоевград при проверки на обекти в областта.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
12:45, 27.04.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Близо 300 проверки на строителни обекти са извършили за една година от Инспекцията по труда в Благоевград. При тях са установени 1745 нарушения, като в по-голямата си част те са свързани с нездравословните и безопасни условия на труд.

Славянка Симитчийска, директор на Дирекция "Инспекция по труда", Благоевград: От началото на годината само сме извършили 56 проверки, наложени са 14 акта на работодатели и работници и всеки път констатираме едни и същи нарушения за съжаление. В повечето случаи работодателят е осигурил личните предпазни средства на работниците, но трудно работникът се научава, че от това понякога може да зависи неговият живот.

Въпреки че всяка сутрин работниците на строителните обекти минават инструктаж за безопасен труд, много от тях не използват каски по време на работа.

Живко Качев, техник на строителен обект: Обяснява им се на момчетата да си носят каските, да си гледат в краката като се движат, има отвори по плочите, има кабели. След това вече държим също и на тяхната лична отговорност .

Санкциите, които са предвидени за работодателя при неспазване на условията за безопасен труд на работното място, са в размер от 1 500 до 15 000 лв. За работниците глобите са до 500 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Луи Артър Чарлз е името на кралското бебе
Луи Артър Чарлз е името на кралското бебе
Днес приключва проверката на НЗОК в столична болница заради починала пациентка
Днес приключва проверката на НЗОК в столична болница заради починала пациентка