Варненски ученици се учиха как се печелят пари, за какво трябва да се харчат и как да се борят с изкушенията. Отговорите на тези въпроси дойдоха от техни съученици, които са част от театралната група на училище "Кузма Тричков" във Враца.

Варна

Пътуващият спектакъл "Въртележка на парите" е част от програмата "За парите и други важни неща" на фондация "Инициатива за финансова грамотност".

Румяна Витньова - учител в СУ "Козма Тричков", Враца: Според всички изследвания нивото на финансова грамотност на българите, като цяло, е много ниска.
Нина Колчакова - фондация "Инициатива за финансова грамотност": Българското общество му липсват основни познания по финансова грамотност, така че да може да употребяват финансовите продукти така, както те са замислени.

В пиесата малката Ани се запознава със семейните разходи, които оживяват на сцената.

Вероника Григорова: Пиесата ми помогна да осъзная някои неща. Защото трябваше да го разбера докрай и да го обясня на малките деца по начин, по който те ще могат да вникнат в думите ми.
Галена Владимирова: Парите трябва да се пазят, а не да се изхарчват наведнъж за дрехи, обувки, защото това не е най - важното нещо, а храната, ваксините, всякакви такива неща.
Георги Венов: Лично на мен ми дават по пет лева на ден, аз не ги харча всичките, а някои си ги събирам, като бели пари за черни дни.

Амбицията на организаторите е финансовата грамотност да се въведе и като учебен предмет в училище.