Тази вечер ще наблюдаваме най-продължителното пълно лунно затъмнение. Луната ще застане в сянката на земята в 22,20 ч. Рядкото небесно явление ще се наблюдава от територията на България и ще продължи 100 минути. И още един космически спектакъл ще има тази вечер - физиците го наричат Великото противостоене на Марс. Повече за двете събития в небето разказа директорът на Обсерваторията в Шумен проф. Дияна Кюркчиева.

Шумен

Тя обясни, че специално за всички любопитни жители и гости на Шумен, в обсерваторията ще бъде поставен 15-сантиметров телескоп, който ще предава кадри на лунното затъмнение онлайн към видео проектор.

По същия начин, с професионален 40-сантметров телескоп ще се наблюдава противостоенето на Марс, като видео сигнала ще се трансферира към екран.

В реално време проф. Кюркчиева ще обяснява на свидетелите какво се вижда, а през сградата ще бъде поставен и трети екран.

„Кървава луна“ и „Великото противостоене на Марс“ наблюдаваме тази вечер

„Кървава луна“ и „Великото противостоене на Марс“ наблюдаваме тази вечер

Тази вечер след 20 часа в небето ще може да се види най-дългото пълно лунно затъмнение и Великото противостоене на планетата Марс. Лунният диск ще се...