НОВИНИ

Спешен ремонт в Националната библиотека

Спешен ремонт започва в Националната библиотека заради силни течове. Това стана ясно след посещение на министъра на културата Вежди Рашидов.

Айше Сали
от Айше Сали
17:28, 13.10.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

След вчерашния проливен дъжд водата е протекла в един от коридорите, както и в хранилище на последния етаж. Няма щети по книгите и ръкописите, но влагата не позволява правилното им съхранение. Министерството на културата ще осигури и средства за по-голям ремонт на библиотеката през пролетта. Такъв не е правен повече от 50 години.

Ще бъде поправен покривът, който е в най-тежко състояние, а в част от хранилищата ще бъдат подобрени условията за опазване на книжовното ни наследство. Предвидено е след края на ремонта да бъдат закупени нови стелажи, на които да бъде подредена експозиция с ценни книги във фоайето на институцията.

Вежди Рашидов, министър на културата:

"Вчера протече и днес ще вземем мерки. Аз затова понякога шеговито и не-шеговито казвам: мен ли са чакали да оправим всичко? Предстои ни един ремонт от пролетта, който ще е по-голям - изолация, покрива, течовете. Всичко това трябва да го запечатаме и да опазим цялата литература."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Бургас отстрани от работа директора на яслата, където бе нахапано дете
Кметът на Бургас отстрани от работа директора на яслата, където бе нахапано дете
Да стартираш работния ден с целувка
Да стартираш работния ден с целувка