Водещи лекари от днес обучават работещите в системата на спешната медицинска помощ. Проектът се финансира от Европейския съюз и е на стойност 7 милиона лева. Целта е подобряване качеството на спешната помощ като същевременно министерство на здравеопазването изпълнява и проект за модернизация на центровете в страната. До две години се очаква линейките да бъдат изцяло подменени.

Д-р Румен Гоцев - спешен медик: Ние сме българи хора и се оправяме с всичко, което имаме и което нямаме.

Бил е спешен медик в Чикаго, а сега е в Спешния център в София. Д-р Румен Гоцев с усмивка обяснява, че линейката му е на повече от 6 години, а оборудването в нея трудно може да се нарече модерно.

Д-р Румен Гоцев - спешен медик, ЦСМП-София: Не е само да я имаш тая техника в линейката, ти трябва да си грамотен, за да можеш да я ползваш компетентно и навреме.
Марин Вълков - фелдшер в ЦСМП-Благоевград: Това, което ние виждаме, когато пътуваме в чужбина, какво се случва с техните звена за спешна помощ, го виждаме, така че искаме и ние да сме по този начин.

В малки центрове като Разлог обаче автомобилът е на десетки години.

Саша Чолакова - медицинска сестра в ЦСМП-Разлог: Съжалявам, че ще го кажа, не може да става и дума за сравнение. Лекцията, която сега беше изнесена, няма покритие на това, което всъщност трябва да се случва при нас.

Почти 7 хиляди лекари, сестри фелдшери и шофьори ще бъдат обучени по програма ПУЛСС. Преподаватели са над 110 специалисти, основно от болница Пирогов.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Програмите са направени по европейски образец, европейски стандарти.
Проф. Николай Габровски - и. д. директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов": Желанието ни е във всички основни специалности, около 10 на брой, те да бъдат подготвени за остра ситуация. Става дума за хирургия, за кардиология, за общи реанимациони мероприятия.

Обучението ще продължи пет дни.