Спешната помощ няма да остане без комуникационна система, въпреки заплахата да спре от днес. Фирмата, която осигурява поддръжката, е информирала здравното министерство, че ще продължи да го прави до избор на нов изпълнител.

Новината идва след съобщението на зам. здравния министър Мирослав Ненков за евентуалното спиране на поддръжката на комуникационната свързаност със 112 и GPS-ите на колите на Спешна помощ.

Единният телефон за спешни повиквания се обслужва от шест регионални центъра, които приемат всички сигнали. След това информацията за пострадалия пациент отива в районната централа, а от там към филиалите, които изпращат линейката на място. Комуникационната система на Спешна помощ осигурява информационното обезпечаване на екипите.

Опасността това да спре от днес беше съвсем реална , защото договорът на фирмата, която я поддържа и актуализира, беше изтекъл,и въпреки напомнянията не е бил подновен навреме.Миналата седмица зам-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков заяви, че при хипотетично прекъсване на системата няма да има забавяне на линейки или какъвто и да е риск за здравето и живота на пациентите. В по-отдалечените райони на страната не криеха своите опасения от проблеми, други пък бяха спокойни.

Красимир Михайлов, директор на Център за спешна медицинска помощ - Благоевград: Ако предположим, че системата не би се поддържала от фирмата, то пак нямаше да има проблем по отношение на пациентите. Ние обаче поддържаме и дублираща система - система, която е на хартиен носител. И отделно от това разполагаме и с фиксирана телефонна система. Освен това във всяка линейка имаме внедрени gsm-модули и отделно всеки екип има допълнително втори мобилен телефон. Така че няма никакъв проблем по отношение на това да предадем един сигнал.

С подобна паралелна система разполагат във всички регионални центрове. Ден след съобщението за спиране на информационната система,фирмата изпълнител е информирала здравното министерство, че ще продължи да поддържа системите до избор на нов изпълнител. Процедурата по обявяване на нова обществена поръчка вече е започнала и ще продължи около 2 месеца.