НОВИНИ

Спешна помощ няма да остане без връзка със 112

Спешната помощ няма да остане без комуникационна система, въпреки заплахата да спре от днес. Фирмата, която осигурява поддръжката, е информирала здравното министерство, че ще продължи да го прави до избор на нов изпълнител.

Айше Сали
от Айше Сали
15:40, 14.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
Още
Спешна помощ няма да остане без връзка със 112

Новината идва след съобщението на зам. здравния министър Мирослав Ненков за евентуалното спиране на поддръжката на комуникационната свързаност със 112 и GPS-ите на колите на Спешна помощ.

Единният телефон за спешни повиквания се обслужва от шест регионални центъра, които приемат всички сигнали. След това информацията за пострадалия пациент отива в районната централа, а от там към филиалите, които изпращат линейката на място. Комуникационната система на Спешна помощ осигурява информационното обезпечаване на екипите.

Опасността това да спре от днес беше съвсем реална , защото договорът на фирмата, която я поддържа и актуализира, беше изтекъл,и въпреки напомнянията не е бил подновен навреме.Миналата седмица зам-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков заяви, че при хипотетично прекъсване на системата няма да има забавяне на линейки или какъвто и да е риск за здравето и живота на пациентите. В по-отдалечените райони на страната не криеха своите опасения от проблеми, други пък бяха спокойни.

Красимир Михайлов, директор на Център за спешна медицинска помощ - Благоевград: Ако предположим, че системата не би се поддържала от фирмата, то пак нямаше да има проблем по отношение на пациентите. Ние обаче поддържаме и дублираща система - система, която е на хартиен носител. И отделно от това разполагаме и с фиксирана телефонна система. Освен това във всяка линейка имаме внедрени gsm-модули и отделно всеки екип има допълнително втори мобилен телефон. Така че няма никакъв проблем по отношение на това да предадем един сигнал.

С подобна паралелна система разполагат във всички регионални центрове. Ден след съобщението за спиране на информационната система,фирмата изпълнител е информирала здравното министерство, че ще продължи да поддържа системите до избор на нов изпълнител. Процедурата по обявяване на нова обществена поръчка вече е започнала и ще продължи около 2 месеца.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват родителите на намереното бебе в Перник
Издирват родителите на намереното бебе в Перник
БСП за Цанков камък: Всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата
БСП за "Цанков камък": Всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата