НОВИНИ

Спешна помощ призна грешка, заради която почина мъж

Спешна помощ призна грешката си от вчера за случая, при който заради сбъркан адрес и забавяне на линейка, мъж почина на улицата в столичния квартал "Изток". Пред "По света и у нас" шефът на Спешното д-р Георги Гелев обясни, че до неделя ще стане напълно ясно кой служител ще понесе отговорността и изказа съболезнования на близките на починалия.

Николай Минков
от Николай Минков
20:01, 13.10.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
спешна помощ призна грешка заради почина мъж

На 10 октомври в 10:10 ч. дежурният фелдшер Снежана Гацовска приема сигнал за припаднал на улицата мъж. Твърди, че правилно е чула адреса, но първоначално е сбъркала цифрата при записването.

Снежана Гацовска - фелдшер в Столичния център за спешна помощ: "Записах адреса и го дадох на пулта за насочване на екип за адреса. Аз съм удебелила цифрите 14-А, защото в първия момент написах 17, но аз го написах 17, не че жената, която го е предала, го е съобщила и след това повторих цифрата, за да се вижда, че е 14. Казаха на колегата - това е 14".

Старши медицинският специалист Янко Иванов, който предавал адреса на дежурния екип, потвърди версията на колежката си.

Янко Иванов - старши медицински специалист в Столичния център за спешна помощ: "Попитах я - това 14 ли е или 17? Тя ми каза - това е 14. Впоследствие за този адрес се правиха още 3 справки по телефона. И в трите разговора е ставало въпрос за 14. Никога не е споменавано за 17.
- Къде е грешката?
Янко Иванов: "Някъде по трасето се е скъсала нишката".

И докато уточняват адреса, линейката обикаля 40 минути. Забавянето се оказва фатално и припадналият на улицата човек не дочакал екипа.

Шефът на Спешната помощ д-р Георги Гелев е прослушал едва днес записите от злополучното дежурство. Той призна, че грешката е на неговите подчинени.

д-р Георги Гелев - Директор на Столичния център за спешна помощ: "Момичето ясно и точно произнася адреса. Грешката е изцяло в нас. Неправилно е приет адресът, неправилно е предаден. И в крайна сметка, освен че има забавяне при изпълнението на повикването, изходът е летален".

От здравното министерство поискаха тежки наказания за виновните.

Д-р Ваньо Шарков - зам.-министър на здравеопазването: "Ето това е един случай, в който трябва да има наказан служител затова, че не си е свършил работата както трябва".

Кой ще понесе персоналната отговорност ще стане ясно до края на седмицата, следа като бъдат разпитани всички, замесени в случая, увери шефът на Спешната помощ д-р Георги Гелев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова свиква извънредно събрание на парламента
Корнелия Нинова свиква извънредно събрание на парламента
Търсенето на замърсителя на въздуха на Русе засега не дава резултат
Търсенето на замърсителя на въздуха на Русе засега не дава резултат