НОВИНИ

Медици срещу сливането на денонощното медицинско обслужване и спешната помощ

В протестна декларация Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ в България възразяват срещу легализиране сливането на денонощното медицинско обслужване и оказването на спешна медицинска помощ на пациентите. Спешна помощ възразява срещу сливането на денонощното медицинско обслужване и спешната помощ.

медици сливането денонощното медицинско обслужване спешната помощ
bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 25.02.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
"Абсурдно е вече две десетилетия да се заявява от МЗ и НЗОК, че Първична извънболнична медицинска помощ /ПИМП/ осигурява 24-часово обслужване на пациентите си 365 дни. Вариантът ние да осигуряваме тази помощ в извънработния график на ПИМП ни превръща от спешни медици в заместници на ПИМП и води до закъснения, пропуски в работата ни и ескалация на агресия спрямо нас.", пише в Декларацията, изпратена до медиите.

От Асоциацията отбелязват, че МЗ или НЗОК не са обсъждали с тях тази възможност, а сключените до момента договори доказват, че те са в ущърб на пациентите в животозастрашаващи и потенциално животозастрашаващи спешни състояния; те са в разрез с Наредба 12 от 30 декември 2015 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Спешна медицина" и с Кодекса на труда, защото оказването на медицинска помощ по договор с ПИМП е извън трудовите им задължения.

От Асоциацията предлагат преговарящите страни по НРД да преразгледат вариантите за осигуряване на медицинска помощ, извън работния график на ПИМП. Те настояват чл. 142(1) да конкретизира вариантите за осигуряване на медицинското обслужване на пациенти извън работния график на Първична извънболнична медицинска помощ, като бъде изключен вариантът това да става чрез договори на ПИМП със структури на спешна извънболнична и болнична медицинска помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Де Мистура очаква провали на мирните преговори за Сирия заради атаката в Хомс
Де Мистура очаква провали на мирните преговори за Сирия заради атаката в Хомс
Започва строителството на първата АЕЦ в Еипет
Започва строителството на първата АЕЦ в Еипет