НОВИНИ

Спешна среща при премиера Борисов в търсене на решение за казуса "Калиакра"

Спешна среща на всички заинтересовани страни около казуса "Калиакра" в Министерския съвет. Разговорите са организирани от премиера Бойко Борисов. Целта е да бъде намерено решение на проблема на забраната за земеделие в района.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:09, 08.08.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

В самото начало на срещата министърът на околната среда и водите Нено Димов си постави три задачи на днешното обсъждане. Първо, какво ще се случи с Плана за интегрирано управление на комплекс "Калиакра" като защитена зона. Второ, да се вземе решение какво ще се случи със заповедта, която самия той е издал и която силно ограничава земеделието и риболова в района. И третата точка, по която трябва да бъде обсъдено, е какво ще се прави и дали ще се издава нова заповед, свързана с решението на съда на ЕС.


Ще търсим пресечната точка на всички заинтересовани страни и ще се стремим да съхраняваме природата по европейски начин, каза Нено Димов. Планът за управление на защитената територия не се изработва в МОСВ - той ще се направи, като се отчетат максимално повече гледни точки. Искаме да направим нещо трайно работещо, а не хората да спорят с години по него, добави министърът.


Казусът "Калиакра" е на повече от 10 години. България беше осъдена заради неправомерното допускане на на изграждането на ветропаркове, голф игрище и други обекти в защитените територии. В случай, че не бъдат взети мерки съдът ще наложи и санкционира България с глоба от 20 000 евро дневно за всяко неизпълнение. Една от препоръките е да се отстранят така вече изградените обекти и като алтернативно решение министър Нено Димов е издал тази заповед за ограничаване на всякакво строителство, растениевъдство, което предизвика и протестите.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гранатата, открита в кв. Младост, не е стар боеприпас
Гранатата, открита в кв. "Младост", не е стар боеприпас
Общините в Пазарджик ще получат сумите от глоби, наложени от екоинспекцията
Общините в Пазарджик ще получат сумите от глоби, наложени от екоинспекцията