НОВИНИ

Б.Петков: Волята на премиера е да не се допусне ощетяване на нито един пенсионер

Спешна среща в Министерския съвет със социалния министър и шефа на НОИ за новата формула за изчисляване на пенсиите. Според изчисления, тя ощетява голяма част от пенсионерите. След срещата социалният министър Бисер Петков заяви, че общата воля е да не се допусне неблагоприятно отражение на новите правила върху бъдещите пенсионери.

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 19.03.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Бисер Петков заяви, че това е консенсусно предприета реформа. Причините и мотивите за тази промяна са били свързани с това да се обвърже по-тясно размера на пенсиите с осигурителния принос и пенсията да се изчислява на база на официални, верифицирани данни, които са постъпили от работодателите в регистъра на осигурените лица. Целта е да се ограничат възможностите за злоупотреби с осигурителни документи, на база на които се изчислява пенсията и да се ускори процесът на отпускане на пенсиите.

"На тази среща бяха обсъдени всички възможни ефекти от тази промяна. Общата воля е да не се допусне неблагоприятно отражение на новите правила върху бъдещите пенсионери", заяви министър Петков

Той подчерта, че става дума не за отпуснати пенсии, които ще продължават да се изплащат в размера, който са отпуснати, а за бъдещи пенсии.

"Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, така че с експертите ще продължим разговора как да се изпълни това поръчение", заключи Бисер Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалстарт на делото срещу лекаря от Пловдив, който застреля крадец
Фалстарт на делото срещу лекаря от Пловдив, който застреля крадец
Прокуратурата ще поиска доживотен затвор за Северин Красимиров
Прокуратурата ще поиска доживотен затвор за Северин Красимиров