НОВИНИ

Спешни медици готови да протестират, бавят новите линейки

Спешни медици са в готовност за започване на протестни действия. Напрежението сред редиците им е породено от забавянето на програмата за модернизация на спешната помощ с една година. На пресконференция днес те публично попитаха здравното министерство какви са причините да се бави купуването на нови линейки, и има ли опасност 160 милиона лева по съответната оперативна програма да се отклонят. От здравното министерство отказаха коментар и отрекоха съществуването на подобен проблем.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:14, 27.06.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Отложили купуването на нови линейки и никой все още не им е обяснил ясно защо. Служебният министър не е подкрепил програмата, защото системата не е била готова. И спешните медици не без основание се притесняват, че 160 милиона лева ще бъдат пренасочени за друго. Не без намесата и на силното лоби на частните болници, които атакуваха стандарта по спешна медицина в съда.

д-р Десислава Кателиева - предс. на Асоциацията на работещите в Спешна медицинска помощ: Те не са съгласни с това да има точно определение на понятието спешен пациент спешно състояние спешна хоспитализация. Защото всяка една планова хоспитализация може да се превърне в спешна и да се претендира пред здравната каса да прати тези спешни хоспитализации като надлимитна дейност.

Без стандарти, спешните медици остават и без юридическа защита и в съда, ако някой реши да ги атакува. Липсата на правила как да се категоризират спешните пациенти става причина и за отключване на агресия. Като се започне още от първото обаждане, което се приема от хора без медицинско образование и нуждата от повторно доуточняване на ситуацията от медиците.

Марин Вълков - фелдшер, ЦСМП-Благоевград - Още от там започват крясъците и виковете - колко пъти ще ме разпитвате един ме пита, сега втори път ме питате ще запишете ли адреса.

Често работят с пияни или психично болни пациенти, а все още нямат паник бутони и охрана в спешните отделения. Проблем, който програмата за модернизация би решила. От здравното министерство обаче, не казват какви са мотивите за забавянето, дори отричат да има такова. Въпреки очевидния факт, публикуван и на страницата на регионалното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​За и против задължителните катализатори на автомобилите
​"За" и "против" задължителните катализатори на автомобилите
Огнян Герджиков за Грипените: Нашето решение не задължава правителството
Огнян Герджиков за "Грипените": Нашето решение не задължава правителството