НОВИНИ

Спешни мерки за улесняване на донорството след среща с премиера Борисов

След спешна среща при премиера Бойко Борисов Министерството на здравеопазването започва работа по законодателни промени, които да улеснят донорството. В Министерския съвет Борисов се срещна със семейството на 29-годишния Адриан Петков, който почина в събота, без да дочака белодробна трансплантация. Здравният министър Кирил Ананиев е назначил пълна проверка на случая с Адриан и е поел ангажимент до утре на обяд чрез Агенцията за трансплантация да предложи конкретни текстове за обсъждане в парламента.

Александър Марков
от Александър Марков
17:46, 17.10.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

След като се срещна със семейството на Адриан Петков в Министeрския съвет, на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат обсъдени спешно идеите на семейството на Адриан за законодателни промени. А именно - "когато има заявено желание за донорство, да не се стига до ситуации семействата да отказват".

Така много човешки животи, допълва премиерът, могат да бъдат спасени, защото сега има 15 чакащи за белодробна трансплантация и 1200 за бъбреци. Борисов призовава да се вземе най-доброто решение, така че хората, чакащи с месеци за донор, да не мислят, че всеки ден им е предпоследен. Братът на Адриан Петков - Алберт, изрази удовлетворение, че властта се е вслушала в призива им законът да бъде променен.

Алберт Петков, брат на Адриан Петков: Много се радвам за всичко, че се случи, така както брат ми би искал да се случи. Така както хората, които загинаха през последната една седмица, става въпрос за трима човека, тези хора ще се радват, че ние продължаваме цялата тая кауза и ще пазят тези от горе тези отдолу, които продължават живота им по някакъв начин.
;

Конкретно, здравният министър Кирил Ананиев се ангажира до утре на обяд Агенцията по трансплантация да предложи промени в закона, улесняващи донорството, да се направи проверка по случая с Адриан и защо договорът с Виенската клиника, в която българите преминаваха белодробни трансплантации, не е продължен.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Свързал съм се с мои колеги министри на здравеопазването от няколко европейски държави, които обещаха да ни дадат методическа помощ, да изградим екипи и да създадем условия това да се случи и в България, но разберете - без донори ние няма как да успеем.

На срещата с премиера е решено още да се създаде национален регистър на хората, нуждаещи се от белодробна трансплантация, така че във всеки един момент да е ясно състоянието им, от какво се нуждаят и в какви срокове трябва да се действа

От ГЕРБ и парламентарната здравна комисия също се ангажираха с промените в закона спешно.

Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване: Всички предложения, които ускорят и облекчат процеса на донорство, ще бъдат внесени и гласувани по най-бързата възможна процедура.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи още, че за да стане пълноправен член на "Евротрансплант", България трябва да има по 70 донорски ситуации годишно, а сега има едва 10.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкият външен министър подаде оставка след спор за името на Македония
Гръцкият външен министър подаде оставка след спор за името на Македония
Ново вето на президента върху закона за собствеността
Ново вето на президента върху закона за собствеността