НОВИНИ

Доклад: Трябват спешни мерки за ограничаване на глобалното затопляне

Времето за ограничаване на глобалното затопляне изтича - светът разполага само с 12 години, за да реагира, предупреждават водещи климатолизи. Поставената цел - задържане на температурите до градус и половина в сравнение с прединдустриалната епоха, все още е постижимо, но ще струва много скъпо. А по-високи температури биха довели до тежки и необратими последици, казват специалистите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:27, 08.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

728 страници - толкова е докладът на Международния панел за климатичните промени, който беше представен днес. Учените са го свели до 33 страници обобщение, което накратко може да звучи така: Трябват действия! Незабавно.

Хосенг Лий, председател на Международния панел за климатичните промени: Първо, климатичните промени вече засягат хора, екосистеми, домакинства по цял свят. Второ, ограничаване на глобалното затопляне с 1,5 градуса не е невъзможно, но ще изисква безпрецедентни промени в цялото общество. Трето, има ясни ползи от това да запазим нивото от градус и половина в сравнение с 2 - важна е всяка частица от градуса!

Докладът е резултат от тригодишна работа и показва както усилията на климатолозите, така и все по-нарастващата загриженост на правителствата по света. Непостигнато на заложеното намаляване с градус и половина би могло да е пагубно за планетата. И ако до 2030 година, тоест само за 12 години, не бъдат взети мерки - последствията може да са необратими.

Джим Скеа, съпредседател на Международния панел за климатичните промени: И отново, посланието е следното - държавите трябва да си сътрудничат. Изискват се координирани и съвместни действия, ако наистина сме решили да постигаме целта от 1,5 градуса.

Най-необходимите стъпки за желаното редуциране с градус и половина - до 2030 година обемът на въглеродните емисии трябва да е намален с до 45% в сравнение с 2010; електроенергията - до 2050 година добиваната от възобновяеми източници енергия трябва да е 85%. Като всичко това няма да е евтино.

Годишната инвестиция в енергийната система до 2035 година трябва да бъде близо 2 и половина трилиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия не избра президент на първи тур
Бразилия не избра президент на първи тур
Вера Йоурова коментира разследването на убийството на журналистката от Русе
Вера Йоурова коментира разследването на убийството на журналистката от Русе