Сръбският премиер Александър Вучич свика спешно заседание на правителството по повод решението на френския съд да освободи бившия премиер на Косово и бивш лидер на Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай, съобщи сръбският вестник "Блиц".

© БТА / AP Photo / Jean-Francois Badias

Белград искаше Харадинай да бъде екстрадиран в Сърбия, за да бъде съден по обвинения във военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 г.

Сърбия няма право да обжалва решението на Апелативния съд.

Харадинай заяви, че това е победа на албанците и е свободен да се върне вкъщи, предаде Танюг. Той се появи в съда малко преди девет часа местно време и след десетина минути излезе информацията, че е освободен. Той се обърна към свои привърженици, събрали се пред съда, и им каза, че "битката е спечелена" и им благодари за подкрепата. Решението на съда за освобождаването на Харадинай бе посрещнато с аплодисменти в залата.

Харадинай съобщи, че заминава за Страсбург, за да получи паспорта си, след което се надява още днес да се върне в Косово. "Изгубихме четири месеца, времето е скъпо", каза той.