НОВИНИ

Спешното отделение в Асеновград става кабинет

Спешото отделение на Многопрофилната болница в Асеновград ще бъде преобразувано в спешен кабинет. Очаква се повечето общински болници да постъпят по същия начин, ако не покрият изискванията, заложени в новия медицински стандарт за спешната помощ. Всички лечебни заведения имат 6 месеца за да покрият тези критерии.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
07:05, 01.02.2016
Чете се за: 00:52 мин.
Още

За миналата година през Спешното отделение на болницата в Асеновград са преминали над 6 хиляди пациенти от околните 39 населени места. В клиниката върху 150 кв. метра има приемен кабинет, манипулационна, шокова зала и стационар. Новите изисквания за спешна помощ от ниво на компетентност втора степен обаче са непостижими за отделението.

д-р Иван Червенков – управител на МБАЛ Асеновград: "Неща, които в общинските болници ги няма, значи трябва да открием урология, травматология, неонатология, но дори и да ги направим идват следващите изисквания".

Според новия стандарт спешното отделение трябва да е разположено на 700 кв. метра и да има трима специалисти със специалност спешна медицина или анестезиология.

;

Златка Юрукова е дошла в отделението с изключително ниски стойности на кръвното налягане.

Златка Юрукова: "Джипи-то не беше на работа, беше много рано, 6 и половина още. Който не е намирал помощ от спешно отделение, само той може да отрича. Аз няколко пъти ползвам услугите тука и много съм доволна".

Над 30 години д-р Видев работи в спешна помощ. Няма да забрави случай на млад мъж от Лъки, който получил инфаркт на входа на отделението.

д-р Румен Видев: "Фелдшерът вика: докторе, човекът умира. Видях, че няма пулс, няма и време. Дефибрилирах го и докато му направя кардиограма, той си влезе в ритъм. Ако беше тръгнал за Пловдив, ако не беше тука спешното, щеше да загине в линейката".

След шест месеца, когато спешното в Асеновград вече ще е само кабинет, тук няма да идват линейки. Пациентите ще бъдат транспортирани до Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предкарнавален парад в Рио
Предкарнавален парад в Рио
Джордж Сорос спонсорира кампанията на Хилъри Клинтън
Джордж Сорос спонсорира кампанията на Хилъри Клинтън