НОВИНИ

Специалисти: ​50 души дневно умират от мръсен въздух у нас

50 души дневно умират от мръсен въздух у нас. Тревожната статистика е на специалистите по белодробни заболявания. С падането на температурите и тежките метеорологични условия, се покачва нивото на замърсяване на въздуха. Причините са масовото ползване на твърдо гориво за отопление, автомобилите и географското положение.

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 02.02.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

По данни на Изпълнителната агенция по околната среда Видин е един от най-замърсените градове в страната.

Д-р Иво Илиев, пулмолог: Градът е разположен ниско над морското равнище - около 36 метра. Същевременно има отопление изцяло на твърдо гориво, стар е автомобилният парк на града, който се ползва и всичко това води до една висока концентрация на фини прахови частици, а оттам и до чести белодробни заболявания.

Изключително замърсен е въздухът и в Пловдив, който за поредна година е един от градовете у нас с най-висока концентрация на фини прахови частици. Основна причина са и метеорологичните условия, които създават нещо като похлупак и не може да се разчисти въздуха, казаха специалисти.

Сред най-уязвими към заболявания вследствие на замърсен въздух са пушачи и деца. Доктори съветват при кашлица да отидем задължително на преглед и да вземаме нужните мерки, за да се предпазим.

Д-р София Ангелова: Слагайте шалове - плътните филтрират въздуха. Когато дишате през маска по нея полепват токсични вещества и трябва да се сменят много често, иначе няма смисъл.

Експертите съветват и да не се спортува интензивно навън при замърсен въздух, понеже повече ще си навредим.

Вижте във видеото още какво препоръча д-р Ангелова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките фермери ще влязат с трактори в центъра на Солун
Гръцките фермери ще влязат с трактори в центъра на Солун
Заради грешка отказаха помощ на едно от децата на Българската Коледа
Заради грешка отказаха помощ на едно от децата на "Българската Коледа"