Специалисти от "Геозащита" ще направят оглед на активиралото се крайбрежно свлачище в бургаския квартал "Сарафово". Поройният дъжд преди два дни предизвика свличане на земни маси на метри от крайните къщи в квартала. От общината са подали сигнал към регионалното министерство и ще кандидатстват за финансиране за цялостно укрепване на бреговата ивица.

След падналите 90 л на куб. м дъжд в Сарафово жителите са обезпокоени за къщите си, които са на метри от морския бряг, заради свлачището.

Александър: Свлачището, както е тръгнало в момента, всеки следващ дъжд, който прелива канавката и продължава да свлича земни маси надолу - ефектът на доминото - ще продължава навътре, може центъра на Сарафово един ден да се окаже колелото на летището.

Иван Вълчев: Според нас има опасност, защото брегът пада и при следващ дъжд може би ситуацията ще е още по-лоша.
Гинка Георгиева: Трябва да се направи нещо, да се укрепи и да се изтичат тези води, да не са в къщите.


© БТА

По думите на кмета на Бургас в годишния доклад от "Геозащита" няма информация за всички рискови зони на територията на община Бургас, които подлежат на укрепителни дейности.

Димитър Николов, кмет на Бургас: Тази зона, която днес посетихме в тази годишния, в миналогодишния и по миналогодишния доклад, липсваха като спешни участъци. Интересно защо, но все пак те са експерти, аз не мога да отговоря на този въпрос.
Неделин Недялков, кмет на Сарафово: Аз лично не съм виждал такъв дъжд и такова свличане на земни маси тук досега не е имало.

До края на седмицата представители на "Геозащита" ще направят проучвания и изследвания на терена и ще предложат аварийно-укрепителни дейности. Според тях пряк риск за къщите в Сарафово няма.

Пороен дъжд предизвика свлачище при моста за Сарафово

Пороен дъжд предизвика свлачище при моста за Сарафово

110 литра на квадратен метър дъжд са паднали само за 3 часа в Ахтопол, казаха за БНТ от Националния институт по метеорология и хидрология. Сериозни ва...