НОВИНИ

Специалисти по борба с градушките в Монтанско заплашват да спрат работа

Протест на специалисти в Агенцията за борба с градушките в монтанското село Долно Церовене.Те настояват за увеличаване на заплатите им, повече специалисти в сектора и подобряване условията на труд. Ниското заплащане принуждава много от тях да напускат, други биват съкращавани и на някои от площадките остават по двама, вместо по трима души. Ако не бъдат взети мерки, те заплашват да спрат работа. Така незащитени от градушки ще останат големи територии не само в региона на Монтана.

bnt avatar logo
от Ради Стоянов
15:51, 18.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

На протест се вдигнаха работещи на полигона за борба с градушките в монтанското село Долно Церовене. По думите им заплатите са в минимален размер, а увеличението е обещавано от години.

Валентин Порчев, КНСБ: „Настояването на работещите на този момент е, ако не се получи това увеличение, да не се излиза на работа."
„Аз съм 28 години тука, всяка година ни обещават."
„Проблемите са големи. Ако е самичък човек, трудно се справя: вали, гърми, пада град, падат гръмотевици до тебе… Не е пресилено да се каже, че работниците работят и с опасност за живота."

Заканата на работниците да спрат работа преди началото на активния сезон, поставя под риск огромни територии със земеделска продукция да останат незащитени от градушка. След срещата с изпълнителния директор на Агенцията за борба с градушките обаче, беше постигнато споразумение.

Валентин Порчев, КНСБ: „Ако до 30. 6. 2017 година нямаме увеличение на работните заплати с 20% и при всяко изменение на минималната работна заплата да се индексира с 20%, си запазваме правото на законови стачни действия."

Споразумението се отнася за всички работещи в сектора, поясниха представители на синдикатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност за хората в Първомай след намерения естествен уран във водата
Няма опасност за хората в Първомай след намерения естествен уран във водата
Безцветно кафе предпазва зъбите от оцветяване
Безцветно кафе предпазва зъбите от оцветяване