За първи път в болницата в Кърджали беше демонстрирана онлайн връзка със спешен кабинет на "Пирогов", която показа възможностите на телемедицината. Апаратурата позволява директна консултация на местни лекари със специалист от "Пирогов". Така болните дори и от най-отдалечените кътчета на страната ще имат директен достъп до консултации със високоспециализирани медици и ще могат да получат най-доброто за тях решение. Системата за телемедицина е разработена от български специалисти и се приема за революционна в здравеопазването

Събота е, а коридорите на болницата в Кърджали са препълнени от пациенти. Десет специалисти от "Пирогов" провеждат безплатни прегледи. За стотици болни това означава да си спестят пътуване до София, пари за престоя им там и чакането пред лекарските кабинети.

Лекарите от „Пирогов“ не могат всяка седмица да са в Кърджали. Но скоро това няма и да им се налага. В болницата в града ще започне да действа система за телемедицина. От Кърджали на дежурния специалист в „Пирогов“ се изпращат резултатите от изследванията и снимките от скенера на болна млада жена.

Първият колцентър за спешни консултации ще отвори врати в Сандански

Първият колцентър за спешни консултации ще отвори врати в Сандански

Първият в страната колцентър за спешни консултации ще заработи в Сандански. Той ще е съвместен между болница "Югозападна" в Сандански и софийската „Пи...

Консултацията отнема около 5 минути. Преди за това бяха необходими поне два дни и се ангажираше медицински екип и специализиран превоз за болния.

проф. Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ-Кърджали: Смятам, трябва да се лансира в по-нататъшните виждания не само на една болница, но въобще и в развитието на здравеопазването.
Проф. Асен Балтов: Има прекалено много болници в България

Проф. Асен Балтов: Има прекалено много болници в България

Тази година е достигнат праг на насищане, в болничната помощ са отпуснати толкова средства, че вероятно няма да се изпълнят лимитите. Това каза директ...

Телемедицината решава и проблема с липсата на специалисти в болниците на по-малките градове в страната.

д-р Асен Меджедиев, началник отделение "УНГ" при УМБАЛСМ "Пирогов": Това изключително много улеснява, тъй като нито една държава не може да си позволи да има високоспециализирана дейност във всяка една област.

За да поемат обажданията на болниците в страната. В „Пирогов“ вече ще има два дежурни кабинета със специалисти, които ще са на разположение 24 часа в денонощието.