Групата е действала от 2011 г. Двама от задържаните мъже набирали жени от Ямбол и региона с обещанието да им осигурят апартаменти и доходоносна работа в град Леге. На повечето от жените се наложило да проституират против волята им, тъй като пристигнали с обещания за друга работа.

На 25 януари 2017 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за незаконен трафик на хора с цел сексуална експлоатация от България за Федерална република Германия. Двама от участниците в групата – Мехмед М. и Мерсан М. са задържани на 25 януари 2017 г. в Ямбол при специализирана операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Третият се намира на територията на Германия, за него вече е издадена европейска заповед за арест, предстои да бъде задържан и доведен в България.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от 2011 г. Мехмед и Мерсан М. набирали жени от Ямбол и региона с обещанието да им осигурят апартаменти и доходоносна работа в град Леге, ФРГ. Превеждали ги там с личните си автомобили и ги „предавали“ на живеещия от години в Леге трети участник в престъпното сдружение, който ги включвал в „бизнеса“. На повечето от жените се наложило да проституират против волята им, тъй като пристигнали с обещания за друга работа.

При извършените претърсвания в трите апартамента на участниците в групата за иззети пари, банкови преводи от Германия и множество други документи, доказващи престъпната им дейност. Иззети са двата автомобила, с които е осъществяван трафика, разпитани са свидетели, събрани са и други доказателства. С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на двамата задържани участници е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 27 януари 2017 г. от Специализирания наказателен съд ще бъде поискано налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.