НОВИНИ

Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха група за лихварство и рекет

На 18 април 2017 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство и рекет, действала в района на Враца и Вършец.

специализираната прокуратура гдбоп неутрализираха група лихварство рекет
bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 20.04.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Стефан И., Радослав Р., Светослав М., Дилян М. и Димитър П. са задържани на 17 април 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Четирима от тях са задържани във Враца, а петият – на летище София, при опит да напусне страната.

Операцията е пореден резултат от наложената политика на ГДБОП и СП за противодействие на местни престъпни структури, тероризиращи значителна част от населението в отделни региони чрез всяване на страх. Подобни действия бяха предприети срещу престъпни групи в с. Галиче, Сливен, Разград.

Според събраните до момента доказателства 5-членната група във Враца е действала от януари 2009 г. Предоставяла е кредити, предимно неголеми суми с високи лихви на малоимотни хора от града и околността, като спрямо нередовните платци е прилагала силови действия. Освен със заплахи и физическо насилие, участниците в групата често „стимулирали“ длъжниците да възстановят взетото и лихвите с палежи на имоти и автомобили.

До момента не е известен броят на пострадалите от групата. Над 10 от тях вече са дали обяснения пред разследващите, в т.ч. пред съдия. При извършените претърсвания и изземвания са събрани достатъчно доказателства за престъпната дейност на групата. Част от тях са събрани чрез прилагане на СРС.

Радослав Р. е многократно осъждан и лишаван от свобода. От петимата задържани единствено Димитър П. до момента е бил с чисто съдебно минало.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на участниците в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 20 април 2017 г., в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на всеки от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ: Предложението от БСП за пенсиите има много висока фискална цена
ГЕРБ: Предложението от БСП за пенсиите има много висока фискална цена
Експерти от три министерства защитават в Брюксел нашите въглищни централи
Експерти от три министерства защитават в Брюксел нашите въглищни централи