НОВИНИ

Спецпрокуратурата и ГДБОП разследват злоупотреба с лекарства

Разкрита е организирана престъпна група, която извършва икономически престъпления, свързани с т.нар. паралелен износ на лекарства, стана известно на брифинг в МВР с участието на министрите Валентин Радев и Кирил Ананиев, административния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев и директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

bnt avatar logo
от БТА
17:10, 02.12.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
спецпрокуратурата гдбоп разследват злоупотреба лекарства

Производството е образувано през септември, а сигналът е получен шест месеца преди това.
Вчера са били претърсени над 60 адреса и проведени десетки разпити. Предмет на разследването са данъчни престъпления и пране на пари, като стоката са лекарства за онкоболни и за деца. Иззети са били лекарства на стойност милиони левове. Лекарствата са както животоспасяващи, така и животоподдържащи, обясни Иван Гешев.

Част от тях са предмет на паралелен износ за държави от ЕС, а част са предмет на нелегален внос и после - на паралелен износ. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми, имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица, които участват в тази престъпна дейност, посочи Гешев.

Операцията е била на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. Вчера в ГДБОП са били доведени 20 души, а по оперативни данни престъпната група се състои от седем лица. В рамките на следващата седмица вероятно ще се пристъпи към привличането на конкретни лица като обвиняеми, тогава ще има и пълната информация колко лица са привлечени към наказателна отговорност.

;

Ивайло Спиридонов каза, че това е поредната успешна реализация със Специализираната прокуратура. Тези лекарства няма как да се озоват на "черния" пазар, ако не са извадени от болнични заведения и аптеки, коментира той. Има хора, които са изкупвачи на лекарствени средства благодарение на медицински лица и лекари, и са ги окрупнявали в склад. Това не е единствената схема за злоупотреба с лекарствени средства, в следващите месеци ще видите нашите действия, коментира той.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев смята, че става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони лева. Той заяви, че българските граждани се лекуват с качествени лекарства. Готов съм да водя дебат с всеки, който може да докаже, че медикаментите, с които лекуваме българските граждани, са по-некачествени от тези, които се прилагат в Западна Европа - целият обем лекарства, който е открит по време на тази акция, е предназначен за страните от Западна Европа, коментира той. Нашите мерки, включително като ползваме дейността на колегите от националните служби, ще продължат и в останалите сектори на здравеопазването, искаме да създадем добра организация и добре структурирана система на здравеопазването, подчерта здравният министър.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев отбеляза, че тепърва ще се чува какво се случва в този сектор. Основният мотив на нашата активност е, че в сектора се дават значителни средства, без значително подобряване на услугите, каза Радев. Той призова и гражданите, и медицинските работници да съдействат за преодоляване на лошите практики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК-Варна осигурява топъл обяд за деца в неравностойно положение
БЧК-Варна осигурява топъл обяд за деца в неравностойно положение
13 души са ранени при пожар в Берлин
13 души са ранени при пожар в Берлин