НОВИНИ

Специализираният съд не даде ход на делото за атентата на летище "Сарафово"

Специализираният съд за втори път не даде ход на делото за терористичния акт на бургаското летище "Сарафово".

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
11:30, 10.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

На 18 юли 2012 година атентатор самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летището. Загинаха петима туристи и шофьорът на автобуса - българският гражданин Мустафа Кьосов.

Обвиняеми по делото са двама души - Мелиад Фарах - с австралийско и ливанско гражданство и Хасан ел-Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство.

Съдът ще направи трети опит даде ход на делото на 12 декември. Процесът е блокиран заради процедури, свързани с призоваването на израелските граждани, които са пострадали при атентата, както и роднини на загиналите.

Няма нови данни и за местонахождението на подсъдимите, но това не е пречка за процеса, те ще бъдат съдени задочно.

Нито един от пострадалите израелски граждани и роднини на загиналите не се яви. Повече от половин час съдът проверяваше кой от тях е редовно призован и дали са разяснени правата им. Само 7 бяха редовно призовани, а над 40 не са били уведомени, че имат право да се конституират като граждански ишци. За тях съдът е изпратил съдебни поръчки в Израел, но съдията също изрази съмнение, че те ще бъдат изпълнени за следващата дата.

Ахмед Кьосов, баща на загиналия Мустафа Кьосов: Не мога нищо да кажа. Това правосъдието на 2-те държави може да каже, какво ние можем да кажем.
Калина Чапкънова, прокурор по делото: Делото ще тръгне, но конкретна прогноза кога точно би могло да се случи ,няма кой да направи. На този етап единствената трудност, която съществува е невъзможността да бъдат призовани всички пострадали и както посочих това е процесуална пречка за даване ход на делото.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изключително рядък диамант на търг
Изключително рядък диамант на търг
Хвърлиха граната по посолството на Франция в Атина
Хвърлиха граната по посолството на Франция в Атина