НОВИНИ

Специализираният съд даде ход на процеса за атентата в Сарафово

Повече от година след първото заседание - Специализираният съд успя да даде ход на процеса за атентата в Сарафово. На 18 юли 2012-та атентатор-самоубиец се взриви до автобус с туристи на бургаското летище. Загинаха 5-ма израелски граждани и българският шофьор на автобуса, близо 40 бяха ранени.

специализираният съд даде ход процеса атентата сарафово
bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 19.12.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Подсъдими по делото задочно - като съучастници и помагачи на физическия извършител, са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан - двамата от ливански произход. Както изисква новият Наказателно-процесуален кодекс - първото заседание беше разпоредително. На него съдът прецени, че не са допуснати процесуални нарушения и няма причини за прекратяване или спиране на делото.

То ще се гледа открито и по общия ред.

Процесът дълго беше блокиран - заради проблеми с призоваването на пострадалите и роднините на загиналите от Израел. Предстои да стане ясно дали някои от тях ще дойдат лично, за да дадат показания пред съда или ще се търсят варианти за разпит по видеоконферентна връзка или чрез делегация.

Яков Ранд, адвокат на пострадалите: Аз искам справедливост за жертвите и за пострадалите израелски граждани. Това е изключително важно, защото това беше ужасно престъпление против израелския народ и аз съм тук, за да защитавам правата на жертвите и техните близки. Аз искам тези, които са виновни за това престъпление да си платят.

Планират ли пострадалите да дойдат в България да дадат показания?

Зависи от процедурите и от съдебния състав. Вероятно ще се организират разпити чрез видеоконферентна връзка. Но това ще се решава тепърва.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В празничните дни по БНТ HD: Най-атрактивните спортни събития на 2017
В празничните дни по БНТ HD: Най-атрактивните спортни събития на 2017
НДК: Екранът пред стенописа на Йоан Левиев е поставен временно и не го уврежда
НДК: Екранът пред стенописа на Йоан Левиев е поставен временно и не го уврежда