НОВИНИ

Специална наредба ще определя какво е СПА и лечебен център

Предстои да бъде приета специалната наредба, която определя какво е СПА и лечебен център. Нормативният акт може да затрудни някои от хотелите, които не отговарят на изискванията. Според експертите обаче, само така може да се гарантира качество на предлаганите услуги.

bnt avatar logo
от Бистра Варнева
21:38, 20.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Северното Черноморие е богато на минерални извори и част от тях успешно се използват в морските курорти. Известното от римско време понятие - "Санитас пер аква" или здраве чрез вода, влиза като абревиатура във всеки уважаващ себе си хотел. Подготвяната наредбата посочва минимума от услуги, които трябва да предоставя истинският спа център.

Николай Николаев, мениджър на СПА-център: Да имат басейн с минерална вода или самият хотел и спа центърът да са захранени с такъв водоизточник, за има поне една сауна или парна баня, може да има и друга гама от сауни, инфрачервена и т.н., също така минимумът от изисквания е поне 3 масажни кабинета, кабинет за терапия на тяло.

В този най-висок клас според наредбата трябва да работят лекари физиотерапевти, а дейността им се доближава до тази на болниците за рехабилитация. Ще бъде прекъсната порочната практика всеки хотел с басейн да се нарича СПА. Експертите оценяват това като трудна, но полезна мярка.

Николай Николаев, мениджър на СПА-център: За да бъдат самите клиенти сигурни, че получават една услуга, която е регламентирана и отговаря на конкретни изисквания.
Д-р Светлозар Димитров: Това трудно ще стане по мое мнение в точните показатели в проектонаредбата, защото иска кадрово и ресурсно осигуряване, но по някакъв начин трябва да се регламентират нещата.

След приемането на нормативния документ правото да ползват съкращението СПА ще имат само сертифицираните според него центрове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивчани чакат по 40 минути автобуси
Пловдивчани чакат по 40 минути автобуси
Прехвърлят държавните земеделски училища на общините
Прехвърлят държавните земеделски училища на общините