Специално адаптирани прожекции дават възможност на хора с увредено зрение да се докоснат до магията на киното. За втора година в рамките на София филм фест се представят филми със звуков дублаж пред незряща публика. Този следобед Домът на киното в София събра десетки почитатели на седмото изкуство с нарушено зрение, които дойдоха на филма "Потапяне" на режисьора Вим Вендерс.

Това са картините, които оживяват в съзнанието на незрящата публика още в първите минути на филма "Потапяне". Благодарение на специално озвучения описателен текст хората с увредено зрение могат по-лесно да си представят и всяка следваща сцена. 20-годишната Петя споделя, че не за първи път идва на такъв тип прожекции. no За нея киното е изключително вълнуващо преживяване дори когато няма специален дублаж.

Петя Йорданова: Просто, ако да речем, не разбера нещо питам човека, който е до мен все се намира някой да ми обяснява, но разбира се е по-лесно да е предварително описано така директно да се поднася информацията

Прожекциите са изключително преживяване и за придружителите на незрящите хора.

Христо Христозов - програмен директор на Дом на киното - София: На миналата прожекция зрящи хора в публиката споделиха, че самите те са затворили очи по време на филма и казаха, че това са били най-вълнуващите им няколко минути.

Организаторите обещават да продължат инициативата.

Радомира Кунова - София филм фест: Адаптираното копие, което сега ще гледаме, ще бъде излъчен и на 12 април от 16 часа във Фестивален конгресен център във Варна, като нашата идея е да развием проекта не само по време на междунаровния филм фест, но и в редовната програма и да адаптираме още много филми, за да може да бъде богата програмата и да има незрящата публика от какво да избира и какво да гледат.

На прожекциите са добре дошли и кучетата - водачи.