НОВИНИ

Специално интервю на президента Румен Радев пред БНТ

В специално интервю пред БНТ президентът Румен Радев за първи път коментира какво е провалило заседанието на КСНС от началото на седмицата. Заседанието, свикано по тема "Корупцията по високите етажи на властта", се разпадна поради липса на кворум. По-късно премиерът Бойко Борисов отхвърли появилите са твърдения, че е имало бойкот. Как изглежда управлението на държавата? За напрежението между институциите, външнополитическите казуси и вътрешните битки - интервюто с президента беше записано тази сутрин преди отпътуването на държавния глава за Азербайджан.

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 12.10.2017
5704
Чете се за: 04:26 мин.
У нас
Ще потече ли азерски газ към България?
Румен Радев - президент на Република България: Не считайте, че от тази визита веднага ще потече азерски газ. Но поддържането на добри политически контакти е необходимо условие това да се случи при съответните икономически обстоятелства.
За проваленото заседание на КСНС
Румен Радев - президент на Република България: Според мен, самият факт, че политици напуснаха преждевременно участието си в заседание на форум, където трябва да участват по закон, е показателен. Абстрахирам се, разбира се, от мотивите - те за мен не са важни, защото законът трябва да се спазва. Допълнително важността на темата, която е чувствителна за нашето общество, подсилва подозренията за бойкот у много наблюдатели. Но след като темата за борбата с корупцията, е приоритет на нашето общество, тя трябва да бъде приоритет и на нашите политици, независимо от ангажиментите.
Темата за борбата с корупцията
Румен Радев - президент на Република България: Тази тема е конфликтна и моята роля като възглавяващ този съвет е не да търся някакво механично обединение на два проектозакона на управляващи и на опозиция, а по-скоро да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. Иначе философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията - основно имуществената декларация. В мотивите, с които този закон се внася в парламента ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото. И още - че с отнемането на незаконно придобито имущество, се възстановява справедливостта в обществото, независимо от наказателното преследване. За мен едно такова разбиране следва корупцията до някаква игра - играеш, докато те хванат, после връщаш и после пак може да играеш. Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но абсолютно недостатъчно условие, ако искаме да имаме ефективност в тази борба. И ако залагаме на превенцията - това не е решение, защото корупцията в нас не е проблем на бъдеще време. За да имаме ефективна борба с корупцията, трябва да има наказателно преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме в борбата с корупцията на самопризнание в имуществените декларации. Това няма как да пресече корупционните престъпления, които се вършат сега. Това няма как да разкрие моделите, схемите и гейтовете. Затова трябва активно разследване и разбира се, наказателно преследване. Аз слагам акцента на всеобхватни, ефективни мерки за борба с корупцията. Тук трябва да има и превенция, трябва да има и разследване. Не може да се пренебрегва една от тези страни. Кой да назначава ръководството на антикорупционния орган.
Кой да назначава новият антикорупционен орган?
Румен Радев - президент на Република България: Що се отнася до въпроса кой да назначава този орган за мен е ясно едно - не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на този орган. Как мислите - ще разследва ли това ръководство собствените си министри, министрите на това излъчено мнозинство. Очевидно това ще стане много трудно. Назначаването на ръководството на този орган за мен не е самоцел. Бих приел да назначавам това ръководство само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.
За напрежението между президента и управляващите
Румен Радев - президент на Република България: Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. Но виждате, че срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция, но виждате, че никой не смее да излезе открито и да предяви обвинения, защото знае, че те ще бъдат развенчани в съда. Аз оценявам посредническите усилия на премиера, но е очевидно, че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци. Атаките станаха изключително остри в момента, в който аз казах, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта и когато особено стана ясно това предложение, че може и президентът да назначава ръководството на този антикорупционен орган. Мога да кажа, че има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера Борисов и с много от неговите министри. Но това няма как да снеме отговорността му за собственото му мнозинство и неговото поведение. Аз съм готов да се срещна с премиера Борисов за изчистването на всички тези неща, но при ясни условия. Първо - не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт, и второ - че трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта. Аз няма да приема корупционния комфорт при никакви обстоятелства. Трябва институциите да работят добре помежду си. Държавата трябва да реши един огромен проблем - това е корупцията по високите етажи на властта. Това е видно от всички доклади, които идват отвън, но това е видно и от статистиката. Има ли до момента осъден за корупция от високите етажи на властта.
За избора на нов изтребител
Румен Радев - президент на Република България: В никакъв случай този избор не е предопределен - тук има едно много сериозно внушение на лобисти. Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на Алианса. Всичко друго е спекулации. Защо тогава ще правим тези конкурси, ако те не отговарят на тези изисквания. Трябва да търсим оптималното, а не предубедено решение. И мисля, че тук управляващите демонстрираха една вопиюща некомпетентност по въпроса, защото те даже се отметнаха от собствените си подписи за процедурите на избор на този самолет, като срокове и като условия. Учудващо за мен е техните стремежи и желания да се изявяват в различни области от целия този процес. Никой не иска от тях да бъдат експерти по съвременна сложна авиационна техника и по способите за нейното използване. Те трябва да имат минимални познания по процеса на избора, който наистина е доста сложен по всички законови уредби, които го регламентират, по принципите на проектното управление. Що се отнася до посланиците - абсолютно не приемам те да изказват мнение за работата на българските институции, особено когато представляват заинтересованата страна.
За шуробаджанащината в Хасковския регион
Румен Радев - президент на Република България: Вълнувам се като президент не само за Хасково, но и за цялата страна. Напоследък вече се носят анекдоти вече, че България е родово-общинен строй, защото общините се управляват от родовете. Това е недопустимо - трябва да се спазва конкурсното начало и всички прозрачни принципи за назначение на служителите. След като този модел е порочен, ние трябва да се борим да го променяме, независимо от партията, която го налага. Затова и аз свиках този КСНС на тема "Борбата с корупцията по високите етажи на властта", защото тази корупция разпределя парите по общините, определя обществените поръчки, създава схемите и моделите, по които част от тези пари се връщат обратно.
Парламентът не контролира правителството
Румен Радев - президент на Република България: 2 милиарда лева за санирането са изхарчени - по-голямата част от тях, при множество нарушения и вече доказано с одити за нарушения на финансовата дисциплина - това са похарчени пари. Ето тук трябва да бъде упражняван контрола на парламента. Трябва да има контрол и за харченето на излишъците от бюджета. Не го виждам.
За новият Висш съдебен съвет
Румен Радев - президент на Република България: Уважавам независимостта на нашата съдебна система. И очаквам ВСС да докаже и да докаже принципност и да докаже своя професионализъм. Върнах указа за назначаването на Георги Чолаков, за да дам възможност на новия ВСС, избран по нови правила, натоварен с нова легитимност да направи този избор, защото вярвам че това е част от съдебната реформа, която осъществяваме стъпка по стъпка и трябва да доведем до край.
За българското европредседателство
Румен Радев - президент на Република България: Според мен ще бъде грешка, ако очакваме, че европредседателството е форумът, от който България трябва да извлече някакви директни ползи. Не, България трябва да постави актуалните за дневния ред на ЕС теми, да може да координира работата по тези теми, но силата тук и голямата отговорност се пада върху българската администрация. Българските институции трябва да покажат една зрялост и да предизвикат доверие.

За мен няма значение колко дълго ще бъда президент, а по-важно е какъв президент ще бъда. Приех тази мисия с ясно осъзнаване на отговорностите и на всички трудности. Ще направя всичко, зависещо от мен така че хората да не съжаляват, заключи държавният глава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки трети ученик в София е активен пушач, сочи международно изследване
Всеки трети ученик в София е активен пушач, сочи международно изследване
Рекорден спад на контрабандните цигари на пазара
Рекорден спад на контрабандните цигари на пазара