За първи път от 38 години насам марокански външен министър посети България. Визитата му е важна не само заради необходимостта от активизиране на двустранните отношения. В контекста на мигрантския проблем, с който Европа не успява да се пребори, сътрудничеството със северно-африканското кралство се оказва изключително важно.

В специално интервю за "По света и у нас" първият дипломат на Мароко отхвърли плановете на ЕС за приемни центрове, в които да се настаняват мигранти. Той заяви готовност за преговори по мигрантския проблем, но в глобален мащаб, в рамките на Организацията на обединените нации.

С Насер Бурита разговаря Мария Стоянова.

Повече от десетилетие Мароко се считаше за крепост, която спира мигрантите към Европа. Този облик на кралството сега се променя. Не само заради пробойните в разделителната ограда между северноафриканския испански анклав Сеута. Причината е в растящия брой мигранти, които прекосяват Средиземно море към Испания.

По данни на Организацията на обединените нации до средата на август три пъти повече са достигналите Иберийския полуостров, в сравнение с миналата година. Така бежанският маршрут се измества към Испания.

Насер Бурита, външен министър на Мароко: Мароко има твърда и ясна позиция към нелегалната имиграция - нашата територия няма да бъде използвана като платформа. При бежанците не става въпрос за мароканци. Повечето са от южната част на Сахара. Мароко се ангажира да руши мрежите на трафикантите на хора и да помага на жертвите от нелегална имиграция. Ако има напрежение по т.нар. западен маршрут, това е защото другите са били затворени от европейски държави.

Европейският съюз цели да спечели Мароко за по-тясно сътрудничество при осигуряването на външните си граници. Затова Брюксел вече е заделил 35 млн. евро за подобряване бреговата охрана на Кралството.

Европейски дипломати обаче не изключват, че Рабат може и нарочно да е разхлабил граничната си сигурност през последния месец, за да постави Европейския съюз под натиск и да претендира за по-високи финансови помощи. Турция например получи близо три милиона евро по "Плана за ограничаване на миграцията".

Насер Бурита, външен министър на Мароко: Мароко не насърчава мигрантите, а просто Испания е станала най-желаната дестинация за тях. Много от лодките с нелегални мигранти се насочват към пристанищата в Испания. Затова е хубаво да стане ясно, че има много невярна информация в пресата. Мароко се ангажира да интегрира мигрантите на територията си.

От вчера във Виена заседават вътрешните министри на страните от Европейския съюз. Към тях днес се присъединяват колегите им от Северна Африка. Надеждите за преговори обаче остават напразни. Мароко има друг план.

Насер Бурита, външен министър на Мароко: Този декември в Маракеш Мароко ще е домакин на най-голямата среща във връзка с миграцията. Форумът ще е спонсориран от ООН. Той ще предостави възможност за много държави да работят по нов консенсус за миграцията. Тя трябва да се дискутира в глобален контекст.

Декември се очертава като горещ месец за контактите между Европейския съюз и африканските държави. Канцлерът на Австрия, ротационният председател на общността, организира среща на върха. Фокусът ще бъде насочен към икономическата политика. Във Виена са убедени, че само с последователно икономическо развитие в държавите, от които идват мигранти, може да се открият перспективи отвъд бягството. В това е убеден и мароканският външен министър. Така че диалогът, както и решенията, все пак изглеждат възможни.