НОВИНИ

Специално за БНТ: Генералният секретар на съвета на Европа Торбьорн Ягланд

Генералният секретар на съвета на Европа Торбьорн Ягланд даде специално интервю за предаването "Още от деня". Г-н Ягланд е бивш министър-председател на Норвегия и външен министър. Избран е за генерален секретар на съвета на Европа през 2009 г. и е преизбран на същата длъжност през 2014, което е прецедент в 67 годишната история на организацията. Той е председател на нобеловия комитет от 2009 г.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:14, 21.04.2016
Чете се за: 02:10 мин.
По света
специално бнт генералният секретар съвета европа торбьорн ягланд

Къде е България спрямо другите Европейски държави в областта правосъдие?

Нямаме класация на държавите-членки, но България сама заяви, че проблемите продължават да съществуват. Ето защо се радвам се радвам, че българското правителство е твърдо решено да проведе реформите. Бяха предприети някои важни стъпки, за да се гарантира независимостта и безпристрастността на съдебната система. Но трябва да се направи още и аз призовавам правителството да продължи с реформите.

Ние подкрепяме първата стъпка, която беше направена с разделянето на ВСС. Но това сега трябва да бъде приложено на практика. Може да размитате на Съвета на Европа, на нашата експертиза за придвижване на реформите.

Смятате ли, че България има напредък в областта на човешките права и особено за условията в затворите, където сме критикувани?

Категорично, откакто България стана членка на Съвета на Европа, тя отбеляза голям напредък. В решенията на Съда по правата на човека в Страсбург, виждаме, че проблемите продължават да съществуват. Вие споменахте един от тях - става въпрос за условията в затворите. Радвам се, че правителството предприема действия, изгражда се нов затвор. Ние оценяваме това, но ще продължим да следим развитието по тази тема. Радвам се, че правителството ясно очерта проблемите и предприема действия.

България е сериозно критикувана в последните доклади и по отношение на медиите, свободата на словото. Кои са основните проблеми, по които трябва да се вземат мерки?

В последния си доклад, комисарят по правата на човека спомена, че има проблеми в България, че медиите са разделени съобразно политическия пейзаж. Тоест, че медиите са станали инструмент на някои политически кръгове, че се води битка между медийните конгломерати, което не е добро, защото и медиите трябва да работят по начин независим от политическите партии и от изпълнителната власт. Комисарят по правата на човека подчерта също концентрацията на собственост в ръцете на частен капитал и на частни икономически интереси. Затова считам, че има необходимост да се работи по тези проблеми, за да можем да постигнем медии свободни от политическа намеса, свободни от намесата на икономически интереси, както и от изпълнителната власт.

Има ли според вас решение общо за Европа на бежанската криза?

Не виждам да има общоевропейска рецепта, но би трябвало да има такава, защото единственото решение е ако имаме съвместен европейски отговор. Една стъпка в тази посока е споразумението между Турция и Европейския съюз, но и то трябва да бъде приложено на практика. Всички държави-членки на Шенгенската конвенция трябва да поемат своята отговорност, за да приложат на практика това споразумение. Единственото решение на проблема е да има по-силно европейско единство и солидарност. Аз не виждам нещата да са в това състояние в момента. Надявам се това да се случи.

Как Европа трябва да се справи с вълната от тероризъм?

На първо място е изключително важно нашите действия да се основават на върховенството на правото и правата на човека. Необходимо е да се предприемат полицейски мерки, но да има и много повече взаимодействие между полицейските и разузнавателните служби. Напоследък наблюдаваме, че има все по-остра потребност от такова съдействие, включително и сътрудничество по границите. Има необходимост също така да се предприемат редица превантивни действия. Но тези действия ще произведат своя ефект по-дългосрочно. В момента е много важно всички ние да дадем своя принос, за да постигнем по-силни действия от страна на полицията и да укрепим сътрудничеството между полицейските и разузнавателните служби. Но всичко това основано на върховенството на закона и правата на човека.

Трябва да се намери точният баланс, защото не можем да се борим срещу недемократични сили с недемократични средства. Това винаги ще ни навреди. И винаги ни боли нас, които отстояваме демократичните ценности. Много по-ефикасно ще бъде всяко усилие ако и полицейските и разузнавателните служби действат съобразно тези основни принципи. Така те ще получат и много по-силна подкрепа от гражданското общество и обществеността като цяло. Ако се предприемат справедливи мерки, които зачитат човека и индивидуалните права на всеки. Бихме искали да мобилизираме усилия срещу тези сили, но не можем да постигнем своите цели в противоречие с интересите и правата на човека и обществеността като цяло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чистота за обща красота!
Чистота за обща красота!
Кандидатите за СЕМ бяха изслушани от медийната комисия в НС
Кандидатите за СЕМ бяха изслушани от медийната комисия в НС