Специално за БНТ - жената, която приземи марсохода "Кюриосити" през 2012 година. Авиокосмическият инженер на НАСА Джоди Дейвис разказва за новата амбициозна мисия на космическата агенция - да изпрати ултрамодерен телескоп в дълбокия космос. Тя е в България като лектор на една от най-големите технологични конференции за разработчици в Централна и Източна Европа.

Август, 2012 г. Марсоходът "Кюриосити" навлиза в атмосферата на Червената планета. Той ще кацне точно там, където космическият инженер Джоди Дейвис е програмирала това да се случи.

Джоди Дейвис - авиокосмически инженер: Бях в контролната зала с екипа, следяхме данните от марсохода. Толкова пъти бяхме проигравали траекторията, но когато се случи наистина - беше невероятно.
Наистина нереално! Виждаш как възрастни хора плачат от вълнение. Прегръщат се.

Да работи в НАСА - за това Джоди мечтае още на 13 г. Казва, че няма скучна задача, когато става въпрос за тайните на вселената. Сега е част от екип, който разработва изключително мощен телескоп. Той ще бъде изпратен в дълбокия космос - на 1 500 000 километра от Земята, за да открие планети извън слънчевата ни система и да проучи възможността на някоя от тях да има живот.

Джоди Дейвис - авиокосмически инженер: Ще погледнем назад във времето - преди почти 14 милиарда години, времето на Големия взрив. Ще може да зададем нови въпроси, за които сега дори не подозираме, че съществуват. Ще опитаме да разберем какво представлява тъмната енергия, променя ли се във времето. Това може да промени цялата ни представа за вселената.

За какво още мечтае космически инженер, който е приземил марсоход? Да построи космически кораб, с който да стигне до друга планета. Макар че признава, още е рано да се пише пътеводител за стопаджии до Марс.