НОВИНИ

Тримата сирийци, обвинени в тероризъм, отиват на съд

Трима сирийци отиват на съд у нас за тероризъм. Според прокуратурата те са искали да минат през България на път за Сирия, където да се включат в редиците на ИДИЛ и "Мюсюлмански братя" и да участват в терористични действия. Сирийците са на възраст между 20 и 25 години. Те бяха арестувани в началото на февруари на границата с Турция край Свиленград. Обвинителният акт вече е в Специализирания съд. Първото заседание е насрочено за 2 август.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:34, 27.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Тримата сирийци са получили статут на бежанци в Германия. През януари решили да се отправят към Сирия. Първоначално опитали да преминат през Гърция и Турция. Целта им била да се включат в редиците терористичните организации ,,ИДИЛ" и ,,Мюсюлмански братя". На 5 февруари тримата са пристигнали в Гърция, като направили опит да преминат през гръцко-турската граница. Там обаче не били допуснати от граничните власти, които ги върнали отново в Гърция. Така решили да преминат на българска територия, а оттам на територията на Турция. Тръгнали с автобус от град Александруполис към Пловдив. Пътят им продължил към столицата.

Тримата сирийци са пристигнали в София с автобус от Пловдив на 7 февруари. След това техен близък ги е настанил в хотел в столичния квартал Надежда. Опитахме се да разговаряме с управителя на хотела, но оттам отказаха коментар.

След като пренощували в хотела тримата сирийци се качили на влака София - Одрин. Слезли на гара Свиленград и оттам се отправили към гранична пирамида номер 315, където възнамерявали да преминат на територията на Турция. Там обаче били засечени от термовизионна камера на гранична полиция, привлекли вниманието на униформените със съмнителното си поведение. При задържането им са открити снимки в мобилните им телефони. В хода на разследването става ясно, че тримата сирийци са използвали в разговор с трети лица реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“, „идвам при теб и умирам преди теб“.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Има и техни снимки, има и снимки на бойци на ИДИЛ. Снимки, които сочат задружни намерения за терористични актове.

В момента задържаните се намират в следствения арест в столицата. До този момент те се възползват от правото си да запазят мълчание. От държавното обвинение заявиха, че тримата са обвинени по новосъздадена алинея за навлизане на чужди граждани на територията на страната, с цел тероризъм в трети страни. Това е първото подобно дело у нас.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Категорично е доказано намерението им да се включат в бойните редици на ИДИЛ и да станат част от тези терористични организации така че, където ИДИЛ или "Мюсюлмански братя" вземе решение да осъществи терористични действия те да бъдат готови да ги извършат.

Ако бъдат признати за виновни, тримата сирийци могат да получат до 10 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕКСКЛУЗИВНО! САМО БНТ РАЗПОЛАГА С КАДРИ НА АТЕНТАТОРА ОТ АНСБАХ!
ЕКСКЛУЗИВНО! САМО БНТ РАЗПОЛАГА С КАДРИ НА АТЕНТАТОРА ОТ АНСБАХ!
Няколко удивителни факти за метежа в Турция
Няколко удивителни факти за метежа в Турция